Home » , , , , , » [TERKINI] - Video Tsunami di Jepun 2011

[TERKINI] - Video Tsunami di Jepun 2011

Friday, March 11, 2011
Jepun dilanda gempa bumi 8.9 magnitudTOKYO: Jepun dilanda gempa bumi berukuran 8.9 magnitud di timur laut negara itu dan menyebabkan tsunami setinggi empat meter yang menghanyutkan kereta dan meruntuhkan bangunan di sepanjang perairan dekat pusat gempa.

Terdapat laporan kecederaan akibat daripada kejadian berkenaan di Tokyo.Di beberapa tempat sepanjang peairan Jepun, rakaman televisyen menunjukkan kerosakan teruk akibat tsunami, dengan puluhan kereta, bot dan bangunan dihanyutkan air.

Sebuah kapal besar dihanyutkan tsunami yang merempuhnya ke arah tembok penahan di bandar Kesennuma, wilayah Miyagi, kata stesen ootage on public broadcaster NHK.

Pegawai sedang menilai jumlah kerosakan, kecederaan dan kematian akibat daripada gempa bumi tetapi tiada maklumat diperoleh setakat ini.

Gempa bumi itu berlaku pada jam 2.46 petang dan diikuti siri gegaran kuat termasuk 7.4 magnitud kira-kira 30 minit selepas itu. - Reuters

Sumber : Berita Harian

Dasyhat betul Tsunami yang berlaku di Jepun ni kan. Dalam dalam tv3 tadi, di Malaysia, iaitu Labuan dan Sabah akan terkena "tempias" Tsunami ini antara pukul 6 hingga 12 tengah malam ini. Semua di dinasihati berhati-hati dengan kemungkinan ini. Ya Allah selamatkan negara kami dari malapetaka ini.

1 dah komen:

KHAIRUNNIESA 3/11/2011 8:06 PM  

salam mijie..niesa kt srwk ni dh 2,3 ari asyk ujan lebat..td dpt msg dr kwn ayah suh jgn pg dkat ngan pntai pkul 6-12mlm langkah berjga2..risau gak..mntk dijauhkan dr sgla bencana..(~_~)

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.