Home » , , , » Cara buat link pada menu header

Cara buat link pada menu header

Friday, March 4, 2011

Salam semua.. Semalam mijie ada terima satu soalan berikut berkenaan untuk buat menu header. Sorry semalam busy tak sempat nak buat.
Salam..sy fiza..maaf kalo sy mnganggu..sy dpt email nie dari blog mijie..sy dh try buat menu blog,tp sy x fhm macam mana nk masukkan perkara dlm setiap menu?cthnya utk menu "tentang saya"..mcm mana sy nk link dngan menu header..lg 1 sy nk tnya, mcm mna sy nk wat blog yg ada 3 colum?sy btul2 x fhm..sbb byk istilah yg wat sy confius mcm jquery..arap mijie blh tlg sy..sy x tau nk tnya sapa dh tq
Ok. Firstly, thanks pada fiza kerana bertanya. Ok untuk buat link tersebut, sila ikut step dibawah nie.  Untuk buat link "Tentang Saya" pada menu diatas tu adalah dari page dan yang lain-lain adalah dari labels.

Step 1 - Ok untuk buat page, pergi ke "Posting", pastu ambik "Edit page" and then click pada "New page".

Step 2 - Kemudian "Publish page" dan "Copy link address" page tersebut.



Step 3 - Kemudian, paste link tersebut pada tutorial sebelum ni..Contohnya 

  • TESTING



  • Step 4 - Ok siap untuk buat menu link dari page.


    Ok seterusnya nak buat link melalui labels atau kategori.

    Step 1 - Create satu entry, kemudian pada bahagian labels letak satu perkataan. Contohnya tutorial. Untuk next entry, anda perlu labelkan nama yang sama iaitu tutorial jika entry tersebut adalah tutorial.

    Step 2 - Kemudian create satu link seperti berikut
    http://mymijie.blogspot.com/search/label/tutorial

    Nama tutorial adalah sama seperti pada nama yang anda create pada label tadi.

    Step 3 - Kemudian, ikuti langkah seperti step 2 diatas atas tadi.

  • TUTORIAL



  • Ada sesetengah blogger yang menggunakan link pages untuk setiap menu tersebut tapi bagi mijie lebih suka buat link menu berdasarkan labels@kategori kerana page pada menu tersebut akan update jika kita buat entry dengan menggunakan labels yang sama tapi jika guna pages, setiap page hanya mempunyai satu entry sahaja pada satu-satu masa.

    Ok siap.. harap-harap faham yer dengan penerangan di atas ni yer. Kalau tak jadi jugak sila komen dibawah nie yer..Untuk buat 3 column, nanti kan tutorial selepas ini..

    Lagi tutorial klik sini yer

    21 dah komen:

    Norhayati Rostam 3/04/2011 3:34 PM  

    Komen kat sini je la ye.
    Macam mana kalau buat page baru, tapi tak nak ada Read Post tu.
    Sebab yati buat, ada Read Post tu kan tapi memang langsung takleh bukak la full entry tu.

    Mijie 3/04/2011 4:49 PM  

    @Norhayati Rostam

    boleh jew.hehehe
    Eh read more or read post?
    Emm mijie rasa yg tu semua page ade sebab dh setting kt coding dia kan. kat blog yaty xde buat page kan..klu ade blh mijie tgk

    Norhayati Rostam 3/05/2011 1:00 AM  

    @Mijie
    Sebab tak boleh, yati pun takde la buat page.
    Tadi try buat new page tu tapi ada read more entri tu la. Dah klik, tetap benda yang sama. So, takleh view full post.

    Norhayati Rostam 3/05/2011 1:02 AM  

    @Mijie
    Kalau mijie nak tengok sendiri pun boleh.
    Nanti yati bg la email apa semua.

    Mijie 3/05/2011 11:28 AM  

    @Norhayati Rostam

    oo..camtu..ok2..nnt yati bg ek..

    ~~su manje~~~ 3/05/2011 12:19 PM  

    Salam ziarah…
    Jemput singgah di blog baru Sumanje
    Tentang Malaysia
    Terima kasih atas kunjungan anda
    Semoga Ceria selalu dan happy blogging
    Dari ~~~SuManje~~~~~~~~~…………………

    :)..

    Norhayati Rostam 3/05/2011 12:24 PM  

    @Mijie
    Tapinye macam mana?
    Jap2.
    Mijie on ym tak malam ni?

    Mijie 3/05/2011 1:44 PM  

    @~~su manje~~~

    wsalam..tq..mijie dh ziarah blog awk..:)

    Mijie 3/05/2011 1:45 PM  

    @Norhayati Rostam

    insyaAllah on9 mlm nie kalau xde halangan..;)

    Mijie 3/05/2011 5:37 PM  

    @Norhayati Rostam

    Ok yati..nnti yati add yer..:)

    cheema 3/18/2011 10:17 AM  

    salam,
    mijie...sy x fhm la step no 3 tu....blh tlong explen x?tq

    Mijie 3/18/2011 11:31 PM  

    @cheema

    sory step yg ke-3 x kuar plk code die..hehe

    Ok.. Selepas copy link td. awk perlu paste link tersebut..

    Kalau awk perasan kat tutorial cara memasang jquery lava-lamp ada link kt tutorial tersebut yg mijie tulis NAMA tu. nnt awk tukar http://mymijie.blogspot.com dengan link yg awk copy tadi.

    Utk setiap menu adalah setiap label yg telah dibuat..

    Harap2 faham yer..nk bg contoh kt sini, sini x leh nk paste code html..

    cheema 3/22/2011 5:27 PM  

    ok mijie..tq..t sy try...kalo x jd gak t sy roger2 mijie lg k....

    nur 4/16/2011 3:18 PM  

    salam mijie..
    tq coz buat tutorial blog ni..
    saya nk tanya, mcm mane kita nk wat agar menu home sntiasa di depan?.mknanya,walaupun kita ada updatekn menu lain,tp yg home msh didepan?..tq

    Mijie 4/22/2011 11:40 PM  

    @cheema

    Ok cheema..u're welcome..;)

    Mijie 4/22/2011 11:43 PM  

    @nur

    wsalam..sory lambat reply yer..kalau yg tu x blh lah sbb klau add new post. mesti ada kat home..lain lain kalau kita buat page utk menu lain..kalau page mmg xkn ade kt home tu..

    tp cuba try cara ni. letak date yg lepas2..cnth ari ni 22/4/2011. Awk try letak 22/3 ke.. tgk pe yg jadi..try buat, mijie x pnh try lg..hehe

    una ped0ra 6/25/2011 2:38 PM  

    nak tny , lau at new page 2 kan , bole post 1 entry jeke ?

    Ibnu Jasmie 12/31/2011 3:49 AM  

    tumpang tanye. knape tak boleh bukak template kat blog ea? nti kua lambang blog yg titik3 kt bwh tu tu

    Cik Kiah 5/29/2012 6:43 PM  

    bro, kita try buat page ... page tu dah berjaya, tapi tak tahu cara nak bukak je page, terus keluar entry berkaitan.. silalah tengok di www.masslurve.blogspot.com
    tq... =)

    Post a Comment

    Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
    InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

    DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.