Home » , , , , » Tutorial blogspot || Cara buat effect jquery lazyload

Tutorial blogspot || Cara buat effect jquery lazyload

Monday, December 20, 2010

Salam.. Sory semua dah lama mijie tak buat tutorial untuk blogspot nie. Sory yer. Kali nie mijie nak buat tutorial pasal jquery lazyload. Rasanya dah ramai blogger yang dah tahu buat pasal nie kan.

Emm. Benda ni amat sesuai untuk blog yang mempunyai banyak gambar. Ini kerana setiap gambar tidak akan load ketika blog tengah loading. Klik sini untuk melihat perbezaannya. Ok kalau nak buat jom ikut langkah-langkah dibawah.


Step 1 : Login dashbord => Design => Add a Gadjet.=> Pilih HTML/Javascript

Step 2 : Copy code dibawah dan paste diruangan kosong.

<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>

<script type="text/javascript">

jQuery(document).ready(function($){

if (navigator.platform == "iPad") return;

jQuery("img").lazyload({

effect:"fadeIn",

placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"

});

});

</script>

Step 3 : Save and preview. Mudah kan..

Step 4 : Ok done..;)

**Lagi tutorial blogspot klik sini.

11 dah komen:

zulkbo 12/20/2010 4:45 PM  

salam..
thanks Mijie..
berguna ni..

azHa 12/20/2010 11:16 PM  

thnx mijie. berguna sangat2. dah try en mmg best.

Anonymous,  12/21/2010 2:13 AM  

Dah try banyak kali, tak jadi apa pun...

Mijie 12/21/2010 9:42 AM  

@zulkbo

wsalam..
welcome zulkbo..:)

Mijie 12/21/2010 10:42 AM  

@azHa

ok welcome..bgs..;)

bluedianthus 12/24/2010 1:04 AM  

Dah buat benda ni mijie..bagus juga untuk loading yg sedikit cepat dari biasa..:)

Affan Ruslan 12/24/2010 11:14 AM  

cara ni lagi mudah kan.
haritu ada jugak jumpa yg kena masukkan kod kat edit html template. mungkin susah sikit kalau tak biasa.

Mijie 12/24/2010 12:15 PM  

@bluedianthus

a'ah btul2..ringan sedikit kan dari biasa walaupun page size tak berubah..

Mijie 12/24/2010 12:26 PM  

@Affan Ruslan

a'ah..betul2..sebelum ni mijie buat yang edit HTML gak. ssh sikit kn kalau yg tak biasa bt.

Arieeeeefash 12/29/2010 10:17 AM  

Saye buat tak jadi :/

Mijie 12/29/2010 4:17 PM  

@Arieeeeefash

cuba awk letak gadjet tu pling atas sekali.

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.