Home » , » Hari pertamaku

Hari pertamaku

Saturday, December 4, 2010

Assalamualaikum. Sorry sebab lambat update kenangan-kenangan hari pertamaku kerja disini. Tepat jam 8.02 mijie sampai. Terlambat 2 minit, bukan sengaja tapi memandangkan cuaca disini tidak mengizinkan, air hujan mencurah-curah tanpa henti terpaksa melambatkan masa perjalanan ku ke tempat kerja. Perjalanan yang mengambil masa selama lebih kurang 20 minit.

Sampai-sampai kat tempat kerja, mijie naik tingkat 1 di menara permint untuk mendaftarkan diri dan hanya seorang staf yang telah sampai. Mijie menunggu di ruangan menunggu untuk proses seterusnya. Selepas 30 minit, mijie di hantar ke tingkat 10, di Bahagian Teknologi Maklumat untuk berjumpa staf-staf disini dan tempat mijie menjalankan tugas nanti. Macam polis pulak..hehe

Staf disini sangat sporting dan mudah bergaul walaupun umur yang jauh berbeza. Sebenarnya di sini adalah tempat mijie praktikal pada tahun lepas. So, tak delah segan sangat kan. Teringat masa pratikal dulu. Dulu datang sini 4 orang tapi sekarang sorang-sorang je. heheh..Sampai-sampai je terus breakfast dengan diorang.

Hari pertama mijie telah ditugaskan untuk melihat sistem-sistem yang telah digunapakai disini. Ini adalah bertujuan untuk memudahkan jika ada apa-apa perubahan pada sistem tersebut. Sistem ni menggunakan PHP dan database mysql. Oklah sebab sebelum ni pun guna yang ni jugak.Tapi sebelum tu kena buat poster untuk sambutan maal hijrah hari selasa ni. Ni yang best kerja sini, banyak aktiviti yang diadakan. So, boleh bergaul-gaul dengan staf-staf di bahagian lain. Tapi yang tak bestnye kat sini blogspot.com dan shoutmix kena block,so kena BW kat rumah jelah. Tu pun kalau internet ok. huhu

Pukul 5 lebih mijie keluar office untuk balik ke rumah tapi malangnya motor mijie tak dapat dihidupkan, dah berapa kali start tapi enjin ni masih degil untuk hidup..Maklumlah dah lama tak bawa kan, duk kat bangi tak bawa pun motor ni, tinggal kat kampung je. Lepas tu, mijie cari kedai kat kawasan-kawasan tu mana tau kot-kot masih ada kedai yang buka, time tu pun dah pukul 6 lebih. Tapi malangnya semua kedai dah tutup. Waaaa. cuak3..

Nilah motor yang tak hidup 2..huhu

Nak call rumah tapi battery handphone pulak habis. Aiya masa ni jugak dia nak habis kan. Terpaksa cari public phone. Bukan senang nak cari public phone yang ok walaupun banyak kat tepi-tepi jalan tapi semuanya rosak.  Ni angkara orang-orang yang tidak bertanggungjawab ar nie. Menyusahkan orang je. Tapi nasib baik dalam banyak-banyak terjumpa juga satu yang ok. Alhamdulillah boleh call rumah. Yeaaahhh. Tu pun dah hampir pukul 7 malam.

Pinjam dari pakcik google. Tak sempat nak snap lah.hehe

Hampir pukul 9 malam, abang ipar datang. Sebelum tu pun risau takut tak jumpa cari, nak call handpone dah mati kan, so, tunggu jelah kat tepi jalan. Nasib baik jumpa. Start-start enjin tak nak hidup jugak walaupun dah tukar plug baru. So terpaksa tunda sampai ke rumah. Huh cuak2.. Nilah pengalaman yang menyedihkan pada first time kerja.huhu..


P/S : Sediakan peralatan membaiki dalam kenderaan anda yer terutama yang biasa digunakan. huhuuh

20 dah komen:

Cik SHiNJU 12/04/2010 1:47 PM  

Salam mijie..
Dugaan kecil jer tu..huhuh
sib baik abg ipar dtg amik kan..

Anisa Hang Tuah 12/04/2010 2:03 PM  

dugaan tu suatu kenikmatan

:)

all the best

Mijie 12/04/2010 2:15 PM  

@Cik SHiNJU

a'ah..btul2..dugaan kecil je 2 sebenarnya. dulu lg truk taw. klu abg ipar x ambik tdo situ lah nmpk nye..huhu..

Siti 12/04/2010 2:15 PM  

pergh, dugaan betul..hari pertama pulak tu..hehe, dah start keje ek? area kuala tganu ke?

Terkini : Jom join contest kesayanganku!

Mijie 12/04/2010 2:17 PM  

@Anisa Hang Tuah

haha..ye ek..dugaan suatu kenikmatan..haha

tp btl gak kalau tak ade dugaan tak best kan. tak de pengalaman..hehe..

thanks yer..;)

Mijie 12/04/2010 2:26 PM  

@Siti

a'ah..tp kate anisa dugaan suatu kenikmatan kan..hihi

dah stat dah..a'ah area kuala terengganu..

iza 12/04/2010 2:37 PM  

Salam...

Banyaknya dugaan....itu lah kenangan dan pengalaman yg tak dapat dibeli...

ASSOYFINGER67 12/04/2010 2:53 PM  

sabar yea mijie...hampir semua orang melayu kat malaysia nie pernah tolak motor (lelaki)...jatuh motor..tak lama lagi kao carilah kete pulak...huhu..semua ujian dari Allah..

Mijie 12/04/2010 2:54 PM  

@iza

a'ah betul2..pengalman lbh berharga dri wang rggt..

M a W a D D a H 12/04/2010 3:44 PM  

bestnya keje kat trg...huhu...

p/s: ade keje kosong tak...hihi

Farazila 12/06/2010 11:11 AM  

pengalaman yg menyedihkan tp bila dikenang sesuatu yg berharga kan....

Mijie 12/06/2010 3:41 PM  

@ASSOYFINGER67

a'ah btul3..ni ok g.kalau dulu lg teruk..dari dungun smpai kuala tganu rosak..

cari kete?..emm tgk lah dulu..kalau ekonomi ok blh ar cari..hehe

Mijie 12/06/2010 3:42 PM  

@M a W a D D a H

best3..nk keje sini jgk ke?..meh lah..dgr2 ada ksong lagi..hehe

Mijie 12/06/2010 3:42 PM  

@ecah

hahaha..yelah dik..tlong motor...huhuhu

Mijie 12/06/2010 3:43 PM  

@Farazila

a'ah btul2..pengalamn yang menyedihkan 2 adalah yg pling berharga dan ssh untuk dilupakan..;)

Katak Gomok Sulie 12/09/2010 1:57 PM  

Laaa....sian plok...dok isi minyok kot...hehehehe...kenangan 1st day keje ganu....ye nk srh ingat sapa biler2 ar tue....selamat bekerja ye...org balik ganu, mizi kn blanjer org...hahahaha.....sori ar ari2 dok dang nok ucap slmat tinggal..hahaha...org dok ingat org dok msk opis hr senin tue...mintak maaf byk2 klu ada salah dan silap.terkasar bahasa, termengumpat dan semua ter la....ehehehe..pjg plak ucapan cik sulie....good luck..

bibi 12/13/2010 10:09 AM  

tu first day..seconng day guano pulok..and today? balik ganu sedap makang ikang

Mijie 12/13/2010 12:30 PM  

@Katak Gomok Sulie

eh minyok isi doh..penuh rembu doh 2.haha..a'ah kenangan yg akan ingat sampai bila2..

xde sory..nnti blik cuti kene belnja satay kajang yer..beli bnyok2 ket..

tp sebelum mijie maafkan dulu kesilapan cik sulie yer..cik sulie pun maafkan mijie yer..;)

Mijie 12/13/2010 12:33 PM  

@bibi

ala nk tahu jgk ke?..nnti lah mijie post..hehe..today ingat nk post tp blogspot kene block lah..sedih2..

emm makang ikan sedap sokmo..ikang segor2 belake kang..heheh

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.