Saya Blogger Terengganu

Tuesday, December 28, 2010

Assalamualaikum. Salam blogger semua, sape-sape yang rasa diri nya berasal dari Terengganu kite. Ayuh kita ramai-ramai memeriahkan lagi dunia blogger ni dengan menyertai Kategori Sahabat Blogger Mengikut Negeri yang direka oleh Blog Pilihan Malaysia(BPM). Untuk lebih lanjut, jom tengok kat sana.

Ok. meh mijie perkenalkan diri mijie dulu, sebab dalam syarat ada tertulis bende nie. Nama manja mijie nie, tak lain dan tak bukan memang mijie sejak dari dulu lagi. Kalau ubah rasa tak sesuai pulak. Tapi siti syorkan mijie guna nama MijieSenyumSokmo sebab asal Terengganu. Senyum Sokmo kan trademark negeri Terengganu. hehe.


Status mijie sekarang adalah single yang bermaksud belum berkahwin dan masih belum ada persiapan untuk berkahwin sebab rasa diri ini masih muda. Kursus kahwin pun belum ambik lagi. Tapi sebenarnya dah ramai kawan mijie sudah berkahwin tapi yang perempuan jelah, yang lelaki belum ada lagi kot. Yelah lelaki kan yang kena tanggung isteri. Besar tangungjawab tu..

Kalau nak hubungi mijie nie senang je. Taip http://mymijie.blogspot.com, pastu klik kat icon merah kat sebelah kanan tu. Confirm mijie ade kat stu. Cari lah kalau jumpa..haha. Kalau nak lagi rapat sila klik like kat sebelah kanan tu yer dan nak rapat lagi silalah add YM mijie di mijie0512@yahoo.com

Tempat mijie duk sekarang adalah Kuala Terengganu, dalam 10KM dari Bandaraya Warisan Pesisir Air. Tempat yang paling menarik sini adalah offcourse lah pantai kan. Nama dah bandaraya warisan pesisir air. Tapi mijie kurang lepak kat pantai nie..Pulau Kapas pun pernah pergi sekali dengan family, best juga keadaan disana dengan udara yang nyaman dan tenang. Nak lepaskan tension boleh lah g sana. Bukan lama pun, dalam 15 je dari jeti Pulau Kapas tu. 

Selain tu tempat menaik seperti Pulau Redang, Bukit Puteri pun ok. banyak khazanah tau, Muzium Negeri, muzium yang terbesar di Asia tau. Tapi yang pelik kan. Terengganu ni, ada sesetangah pulau yang berada di darat contohnya Pulau Kambing, Pulau Rusa, dan lupa pulak..Hehe. Memang banyak lah. Tapi ni sebenarnya nama kampung. Entah macam mana boleh letak nama macam tu kan. Hehe


Makanan yang paling popular sini adalah kepok lekor, kepok lekor yang mijie selalu beli adalah kat Kelulut kedai 008, Ala kedai yang warna kuning tu, kalau dari Kuantan ia duk belah kiri.  Best jugak kepok sini. Kalau korang datang sini jangan lupa beli yer. Hehe.. Siap promote lagi nie.. Nanti dapat kepok free mijie nie..Hakhak..

Jom Sertai Bloglist Siti Safiyyah

Monday, December 27, 2010

Assalamualaikum w.b.t. Persahabatan amat penting dalam dunia blogger nie. Saling chat menge'chat' adalah suatu perkara yang wajib untuk memulakan dan menjaga sebuah persahabatan dalam dunia maya. Walaupun masing-masing belum mengenal muka dan badan, namun jauh dimata tapi dekat dijari..Pepatah moden tu..hehe..

Ok. Demi persahabatan juga mijie ingin sertai segmen "Jom Sertai Bloglist Siti Safiyyah". Segmen yang dibuat  khas untuk korang semua. Berminat??.. Silalah buat..Soalan-soalan sikit je, tak sebanyak macam soalan Calculus mahupun Computer Integrated System.

Soalan simple je. Sape-sape yang dah kenal siti ni memang mudah untuk dijawab.

1 - Dari mana anda kenal blog Siti Safiyyah
 - Lupa pulak dari mana mijie kenal blog Siti Nurhaliza Siti ni. Sebab terlalu lama kan, dah berabad-abad lamanya.. hahaa.. yelah tuu... (sebenarnya tak sampai setahun jagung..haha)

2 - Apa yang best tentang blog Siti Safiyyah yang patut dikekalkan
- Yang paling best ialah cerita yang diterbitkan oleh tangan si penulis ni. banyak info. Kadang-kadang tips yang dibuat oleh Siti ni juga amat berguna dan yang paling penting Siti ni user-friendly aka mudah untuk berkawan. hehe

3 - Apa yang paling tak best tentang blog Siti Safiyyah yang patut diperbaiki
- Perkara yang tak best adalah.. Emmm.. Tak ade pape kot setakat ni, semua perfect, ni bagi mijie lah, orang lain tak tau lah pulak. Tapi baru ni lama menyepi kan..Kemana siti menghilang eyk??

4 - Ucapan korang buat tuan punye blog Siti Safiyyah
- Ucapan buat Siti Nurhaliza Siti adalah semoga success dalam nyayian hidup dan pelajaran, menjadi anak yang solehah, menjaga tingkat laku, menjaga tatasusila, sentiasa memberi ilmu kepada masyarakat, jangan berputus asa dan buat yang terbaik dalam berblog dan yang paling penting "TINGKATKAN PRESTASI KURANGKAN KONTROVERSI". Noktah..

Lagi Bas Ekspres Terbabas Di KM363, Raub - Bentong

Sunday, December 26, 2010

Pagi tadi, sebuah lagi bas ekpress terlibat dalam kemalangan di KM363, Jalan Raub Bentong. Terlalu banyak kemalangan melibatkan bas sekarang ni. Adakah bas sekarang dah tidak selamat lagi?..Kemalangan yang berlaku di KM15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai pun belum sampai seminggu lagi. Tapi kali ini alhamdulillah tidak seteruk yang dulu dan tiada nyawa yang terkorban.  



TEMERLOH: Enam cedera, dua daripadanya patah tulang rusuk apabila sebuah bas ekspres dua tingkat terbabas di KM363, Jalan Raub-Bentong, awal pagi Ahad.

Ketua Polis Daerah Raub Supt Wan Mohd Samsuddin Wan Osman berkata dalam kejadian kira-kira 5.30 pagi itu, bas ekspres Mahligai berkenaan sedang dalam perjalanan dari Kota Baharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dengan membawa 39 penumpang.

Beliau berkata, setibanya di tempat kejadian, bas terbabit dipercayai hilang kawalan lalu terbabas ke tebing bukit berdekatan.

Katanya penumpang yang mengalami patah tulang rusuk dihantar ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh sementara empat lagi penumpang menerima rawatan di Hospital Raub.

"Penumpang selebihnya tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya hasil ujian air kencing yang dijalankan ke atas pemandu bas mendapatinya bebas dadah. - BERNAMA

Keputusan Akhir Idola Kecil Musim 3

Saturday, December 25, 2010

Akhirnya idola kecil dah tamat hari ni dan pemenangnya sudah ditentukan. Para pemenang masing-masing menerima hadiah sebanyak - tempat ketiga -RM3000, tempat kedua-RM5000 dan tempat pertama RM10000. Wah banyak kan hadiah untuk si pemenang. Lepas ni boleh lah pergi shopping untuk beli baju sekolah pulak. hehe..


Pemenang tempat pertama Harris atau nama sebenar Nor Harris Alif b. Norashidi, 11 tahun yang berasal dari Pulau Pinang.

Pemenang tempat ke - 2 - Puteri atau nama sebenar Puteri Aszfaryna Khareeza, 12 tahun, yang berasal dari Kuala Lumpur



Pemenenang tempat ketiga - Balqis atau nama sebenar Nor Balqis Bt. Ahmad Tajudin, 11 tahun, yang berasal dari Terengganu.


p/s : mijie bukan peminat fanatik idola kecil tau..tapi alang-alang family tengok jugak tadi. Join lah sekali. hehe

Good friends are always close to the heart

Friday, December 24, 2010


Alhamdulillah. Sudah lama mijie tak buat tag and award ni. Kali ini mijie dapat award dari krole. "Good friends are always close to the heart". Thanks a lot yer krole. Sebenarnya krole ni antara yang terawal mijie kenal dalam dunia blogger ni sampai lah sekarang. Dulu pernah rancang untuk berjumpa semasa mijie di Bangi, yelah Bangi dengan Kajang bukannya jauh kan Krole. Tak sampai sejam pun. hehe

Dulu pernah berblogwalking bersama-sama selain tu assoyfinger67, wanzie, missXYZ(sekarang dah puanXYZ), matdin, Hanis Zalikha(eh ade ke??..Ade kot.. hihi) dan yang lain-lain yang mijie takkan lupakan, Terlalu banyak untuk listkan semuannya. Semua dah ada disini. Tapi sekarang internet terlalu slow aka perlahan susah untuk kejar diorang, Mijie pakai enjin kancil tapi diorang pakai enjin turbo, mana dan nak kejar kan. Walaupun sekarang krole dah makin popular dan follower pun makin ramai, dia tak lupa kat kawan lama dia seperti mijie ni. Thanks yer krole.

Tapi ada soalan-soalan yang perlu dijawab. Ala macam biasa lah kan sebelum menerima award.

1. Apakah nama pena yang sesuai diberikan kepada Krole??
- Alamak!!. Ape ek nak bagi nie..Korang bagi idea ek..hehe

2. Apa perubahan yang anda rasa perlu untuk blog nie??
- rasanya background tu warna warni sangat. Kira bolehlah krole.  Krole ni pun sebenarnya dah banyak buat perubahan kan. Picture dalam sidebar baru ubah kan. Tapi krole tak nak guna yang ni ke?. hehe..

3. Apakah komen anda tentang blog nie??
- komen??....errgggghhh.. apa nak komen yer.. takde pape2 kot. Yang pasti krole dah otai sekarang kan..;)

4. Then kena tag 10 orang..
- Iza

* Opss terlebih pulak..Takpe kan..hehe

Tutorial blogspot || Cara buat effect jquery lazyload

Monday, December 20, 2010

Salam.. Sory semua dah lama mijie tak buat tutorial untuk blogspot nie. Sory yer. Kali nie mijie nak buat tutorial pasal jquery lazyload. Rasanya dah ramai blogger yang dah tahu buat pasal nie kan.

Emm. Benda ni amat sesuai untuk blog yang mempunyai banyak gambar. Ini kerana setiap gambar tidak akan load ketika blog tengah loading. Klik sini untuk melihat perbezaannya. Ok kalau nak buat jom ikut langkah-langkah dibawah.


Step 1 : Login dashbord => Design => Add a Gadjet.=> Pilih HTML/Javascript

Step 2 : Copy code dibawah dan paste diruangan kosong.

<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>

<script type="text/javascript">

jQuery(document).ready(function($){

if (navigator.platform == "iPad") return;

jQuery("img").lazyload({

effect:"fadeIn",

placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"

});

});

</script>

Step 3 : Save and preview. Mudah kan..

Step 4 : Ok done..;)

**Lagi tutorial blogspot klik sini.

Jom Belajor Loghat Terengganu

Saturday, December 18, 2010

Salam. Adik - adik, akak-akak, abang-abang, ayah-ayah, mak-mak dan semua. Meh sini kalau nak belajar loghat teganu kite. Sesiapa yang ingin kahwin dengan orang teganu amat di galakkan..hehe..

Tapi AWAS. jangan gunakan semasa anda menjawab soalan PMR, SPM, STPM. dan juga kolej atau Universiti walaupun exam dah habis. Kalau UPSR boleh di maafkan lagi kan..hehe..Kata mak, jangan buang masa. Jom belajar cepat..


Haha..Ok..Dah belajo semua yer.. Bagoh2..Lepah ning senang sikit nok cakap bahase teganu. Emm sebenornye ade certain-certain perkata'an dalam nie mijie pun dok paham..lalala..

Lagi kes kerat mengerat

Monday, December 13, 2010

Lagi berita mengenai kerat mengerat orang ni..Alahai kes bunuh sekarang makin menjadi-jadi pulak. Apa dah nak zaman sekarang nie. Diorang ingat ni zaman apa?..Bunuh sana, bunuh sini. Sesuka hati jelah nak bunuh. Macam negara tak ada undang-undang untuk si pembunuh nie. Mereka langsung tak takut.

Berita hari ni, mayat seorang perempuan Orang Kurang Upaya(OKU) pula menjadi mangsa kerat mengerat ni. Apa salah dia??.. Langsung tak ada sikap belas kasihan. Adakah mereka ni tiada akal melakukan perkara begini?. Dan mereka ini lebih teruk dari binatang.


KUALA LUMPUR: Kejam apabila mayat seorang remaja perempuan orang kurang upaya (OKU) ditemui dengan kedua-dua kaki dan tangannya dikerat sebelum dibuang berasingan oleh pembunuhnya berhampiran sebuah tokong di Kilometer 2.3, Genting Highlands, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang, pembunuh remaja itu dipercayai cuba menghapuskan bukti dengan menyumbat anggota badan dan kepala mangsa dalam dua beg pakaian sebelum dibuang di lokasi berasingan ke dalam gaung.
Bagaimanapun, rahsia itu terbongkar apabila dua pemburu haiwan eksotik yang mencari cicak menemui sebuah beg kecil dan terkejut apabila ternampak kaki terjuntai keluar dari beg berkenaan. Pemburu berkenaan menghubungi polis selepas terkejut dengan penemuan anggota badan manusia itu. Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Rosli Abd Rahman, berkata polis ke tempat kejadian dan menemui sebuah beg kecil berisi tangan kanan dan kaki kiri mangsa.



Selepas beberapa jam pencarian berhampiran kawasan gaung itu, polis menemui sebuah beg pakaian besar berisi mayat manusia. Sebaik beg dibuka, polis menemui kepala dan badan mangsa yang dipercayai dibunuh tidak lebih dari 24 jam itu.

“Kami percaya mangsa dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya dicampak ke dalam gaung itu, malah badan mangsa dalam beg itu masih lengkap berpakaian,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Rosli berkata, pihaknya percaya remaja berkenaan OKU berdasarkan saiz kepalanya yang besar daripada badan serta tangan kanan agak kecil.

“Mangsa mempunyai tubuh badan yang agak gempal selain rambut kerinting. Usaha kini dijalankan untuk mencari tangan kiri dan kaki kanan mangsa,” katanya. Menurutnya, tiada dokumen pengenalan diri ditemui dan berdasarkan siasatan awal, polis percaya mangsa remaja perempuan.
“Kami masih menunggu laporan bedah siasat sama ada mangsa dirogol atau didera dengan kejam sebelum dibunuh. “Anggota bahagian yang ditemui itu dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTTA) Kuantan untuk bedah siasat,” katanya.

Rosli meminta orang ramai yang kehilangan anggota keluarga menghubungi Asisten Superintendan Yusof Unis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bentong di talian 09-2222222.

Tinjauan Harian Metro ke lokasi kejadian mendapati gaung itu curam dan kawasan itu dijadikan tempat berehat sebelum sampai ke puncak Genting Highlands.
Mungkin mereka ingat mereka kerat benda yang macam yang kat atas tu kot. Mereka tak sangka yang mereka kerat yang bawah nie.Hah kejam...

Ihsan pakcik google(sekadar hiasan, tiada kene mengena dengan kes ni..)

Tapi kan sebelum ni dah banyak kes-kes kerat mengerat nie.

Kes penemuan mayat dikerat


  •  10 Ogos 2007: Mayat seorang ahli perniagaan Singapura ditemui pemilik sebuah kondominium di Mont Kiara dalam keadaan dikerat 11 selepas terhidu bau busuk dari peti sejuk ketika mengemas rumah yang dikosongkan penyewa. Mayat mangsa dibungkus menggunakan beg plastik hitam serta disumbat dalam peti sejuk yang dilekat dengan pita pelekat. 



  •  30 September 1997: Seorang lelaki menemui mayat yang dikerat empat diasing dengan anggota badan dalam satu bungkusan plastik, manakala kaki, tangan dan kepala pada bungkusan lain yang disimpan dalam beg pakaian di perdu pokok di Batu 6, Jalan Ipoh. 



  •  26 Julai 1997: Mayat wanita warga emas ditemui dalam enam beg plastik berasingan dikerat secara melintang sebanyak lima kali menjadi lapan bahagian dibuang dalam semak di Batu 6, Kampung Lubuk Jong, berhampiran Lebuhraya Pasir Mas-Rantau Panjang. Mayat ditemui seorang lelaki pemotong rumput. 



  •  3 Julai 1996: Mayat gadis berusia antara 14 dan 19 tahun yang tidak berkepala, tangan dan kaki yang diisi dalam beg plastik ditemui dalam longkang sebuah pasar raya di Taman Ipoh Selatan oleh seorang pekerja Majlis Bandaraya Ipoh. 



  •  22 Julai 1993: Misteri kehilangan Adun Batu Talam, Pahang, Datuk Mazlan Idris, terjawab apabila mayatnya ditemui dipotong 18 bahagian dan ditanam dalam lubang sedalam 1.8 meter dan permukaannya disimen di kawasan kebun rumahnya di Kampung Pamah Dong, Ulu Dong, kira-kira 45 kilometer dari Raub. 



  •  8 Julai 1993: Penari dan penyanyi, Lily Chua dipotong menjadi 11 bahagian dan dimasukkan dalam sebuah beg beli-belah sebelum dicampak ke dalam parit di Kuala Lumpur.



  • p/s : sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jugak.

    Hari pertamaku

    Saturday, December 4, 2010

    Assalamualaikum. Sorry sebab lambat update kenangan-kenangan hari pertamaku kerja disini. Tepat jam 8.02 mijie sampai. Terlambat 2 minit, bukan sengaja tapi memandangkan cuaca disini tidak mengizinkan, air hujan mencurah-curah tanpa henti terpaksa melambatkan masa perjalanan ku ke tempat kerja. Perjalanan yang mengambil masa selama lebih kurang 20 minit.

    Sampai-sampai kat tempat kerja, mijie naik tingkat 1 di menara permint untuk mendaftarkan diri dan hanya seorang staf yang telah sampai. Mijie menunggu di ruangan menunggu untuk proses seterusnya. Selepas 30 minit, mijie di hantar ke tingkat 10, di Bahagian Teknologi Maklumat untuk berjumpa staf-staf disini dan tempat mijie menjalankan tugas nanti. Macam polis pulak..hehe

    Staf disini sangat sporting dan mudah bergaul walaupun umur yang jauh berbeza. Sebenarnya di sini adalah tempat mijie praktikal pada tahun lepas. So, tak delah segan sangat kan. Teringat masa pratikal dulu. Dulu datang sini 4 orang tapi sekarang sorang-sorang je. heheh..Sampai-sampai je terus breakfast dengan diorang.

    Hari pertama mijie telah ditugaskan untuk melihat sistem-sistem yang telah digunapakai disini. Ini adalah bertujuan untuk memudahkan jika ada apa-apa perubahan pada sistem tersebut. Sistem ni menggunakan PHP dan database mysql. Oklah sebab sebelum ni pun guna yang ni jugak.Tapi sebelum tu kena buat poster untuk sambutan maal hijrah hari selasa ni. Ni yang best kerja sini, banyak aktiviti yang diadakan. So, boleh bergaul-gaul dengan staf-staf di bahagian lain. Tapi yang tak bestnye kat sini blogspot.com dan shoutmix kena block,so kena BW kat rumah jelah. Tu pun kalau internet ok. huhu

    Pukul 5 lebih mijie keluar office untuk balik ke rumah tapi malangnya motor mijie tak dapat dihidupkan, dah berapa kali start tapi enjin ni masih degil untuk hidup..Maklumlah dah lama tak bawa kan, duk kat bangi tak bawa pun motor ni, tinggal kat kampung je. Lepas tu, mijie cari kedai kat kawasan-kawasan tu mana tau kot-kot masih ada kedai yang buka, time tu pun dah pukul 6 lebih. Tapi malangnya semua kedai dah tutup. Waaaa. cuak3..

    Nilah motor yang tak hidup 2..huhu

    Nak call rumah tapi battery handphone pulak habis. Aiya masa ni jugak dia nak habis kan. Terpaksa cari public phone. Bukan senang nak cari public phone yang ok walaupun banyak kat tepi-tepi jalan tapi semuanya rosak.  Ni angkara orang-orang yang tidak bertanggungjawab ar nie. Menyusahkan orang je. Tapi nasib baik dalam banyak-banyak terjumpa juga satu yang ok. Alhamdulillah boleh call rumah. Yeaaahhh. Tu pun dah hampir pukul 7 malam.

    Pinjam dari pakcik google. Tak sempat nak snap lah.hehe

    Hampir pukul 9 malam, abang ipar datang. Sebelum tu pun risau takut tak jumpa cari, nak call handpone dah mati kan, so, tunggu jelah kat tepi jalan. Nasib baik jumpa. Start-start enjin tak nak hidup jugak walaupun dah tukar plug baru. So terpaksa tunda sampai ke rumah. Huh cuak2.. Nilah pengalaman yang menyedihkan pada first time kerja.huhu..


    P/S : Sediakan peralatan membaiki dalam kenderaan anda yer terutama yang biasa digunakan. huhuuh
    DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.