Selamat tinggal Bangi bersama kenangan..

Monday, November 29, 2010

Assalamualaikum..Saat post ni di publish, maybe mijie dah ada diluar Bangi ni. Untuk pengetahuan hari ni last mijie berada disini. Mijie akan balik ke tempat asal mijie iaitu negeri tanah tumpah darahku, Terengganu Darul Iman.




Setelah selama 1 tahun lebih.. Wah macam lama lah pulak kan. Padahal setahun je..hikhik. Mijie dengan rasminya menutup kisah hidup mijie di Bangi ni.. Esok bersambung kembali kehidupan mijie di negeri tanah tumpah darahku.. Segala kenangan pahit dan manis disini akan mijie simpan kuat dalam memori ini.

Terkenang kembali first time datang sini pada 10/11/2009. Mijie naik bus Ekpress Adik Beradik, (tiket bus masih disimpan tau) bertolak pada belah malam. Yang sebenarnya, mijie naik bus pada pukul 10 pagi tapi malangnya bus tersebut dengan seronoknya telah meninggalkan mijie. Sedih tau kena tinggal dengan bus, ni gara-gara print gambar yang terlalu lama lah nie. Betapa lembabnya printer tersebut untuk mengeluarkan gambar mijie. So, terpaksalah beli tiket lain. Tu pun last time jugak mijie naik bus Adik Beradik, lepas tu naik bus Sani Ekspress. Takut kena tinggal pulak..Uwaaa..


Sampai di Kajang rasanya dalam pukul 4.45 pagi. Mijie call housemate mijie. teeetteeeteee.. Tak angkat, pastu call sekali lagi..teeettteeettt..Tak angkat jugak..Try lagi sekali teeetteee teeeettteeee..Haa baru angkat..Biasalah pagi2 kan. Takkan tak faham lagi buat apa.

Mijie :: "Hello..dah sampai Kajang nie.."
Housemate :: "oo..ada kat mana nie.."
Mijie :: "..kat Kajang lah..."
Housemate :: "..yelah Kajang tapi ada kat mana?..stesen bus ke.."
Mijie :: "..a'ah kat stesen bus nie. Ada depan kedai kuning.."
Housemate :: "..haa kedai kuning??...(maybe dalam hati.. (aku pun tak kenal..)).."
Mijie :: "..a'ah(..dalam sedikit ketakutan, sebab banyak anjing disini..ala terengganu mana ada anjing berkeliaran..).."
Housemate :: "ok2..tunggu situ..jap agi sampai"..

Dalam 45 minit kot kalau tak silap, tiba-tiba sampai lah sebuah kereta Honda City yang rasanya mijie pernah nampak kereta tu. Nasib baik dia dah datang rumah mijie sebelum ni untuk ambil barang-barang, kalau tak confirm tak kenal jugak kereta tu. 30 minit selepas tu sampai lah kat rumah sewa di Vista Seri Putra yang mijie duduk sekarang nie. Letih jugak duk dalam bus lama-lama ni. Nasib baik masuk keje pukul 9, so sempat lah tidur kejap lepas solat subuh.

Pada pagi tu bersamaan 11/11/2009, first time mijie masuk kerja. Mijie pergi kerja dengan housemate. So, dapat jimatkan kos pengangkutan(memang kos pengangkutan ditanggung pun..hehe). Sampai je kat ofis kat blok 11 di Agensi Nuklear Malaysia(bukan ofis mijie sini tapi buat projek sini), mijie memperkenalkan diri dengan ahli group yang lain. 3 lelaki termasuk mijie dan 3 perempuan. Wah 1 sorang tu..hehehe..

Sepanjang mijie kerja disini banyak pengalaman manis dan pahit yang telah dilalui. Maklumlah kan first time kerja, berdebar jugak masa mula tu, dahla mijie cepat berdebar taw. Orang kata kalau cepat berdebar tekanan darah rendah tapi mijie tak pasti pulak..Tak pernah cek pun. Bukan takut tapi tak de kesempatan..hehe..

Selepas seminggu disini, mijie turun mandi kolam kat belakang rumah mijie. Apartment ni sediakan 2 kolam renang. 1 untuk budak-budak yang kedalaman lebih kurang 1 kaki, dan 1 untuk dewasa yang kedalaman 1.35 meter. 2 bulan yang pertama tiap-tiap malam keluar berenang, best tau berenang, dapat rehat kan minda dan juga exercise yang paling berkesan. Disini jugak mijie telah berjumpa dengan 2 orang kawan, mereka adalah student Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor(KUIS). Sampai sekarang mijie masih berkawan dengan diorang. Pernah juga keluar tengok wayang, karaoke, shopping dan sebagainya.. Bestnya saat tu. Harap-harap ia kekal dan menjadi kerinduan kelak.

Dua hari yang lepas mijie pergi makan satay kat Satay Haji Samuri, Bandar Baru Bangi dengan group member yang lain. Satay sini best tau, isi dia besar2 tau. Lepas ni maybe dah susah nak datang makan satay sini. Lepas makan satay mijie pergi Warta untuk main bowling tapi sedihnya time tu ada tournament. Waaa..Tak lepas hajat nak lawan bowling..waaaa..sedih3..Semalam pulak hajat nak keluar pergi KLCC tapi tak dapat jugak, tak tahu kenapa terasa sangat nak g KLCC. Dapat pergi The Mines je, tapi happy jugak lah dapat main games dan ushar2 notebook..hehe..Tapi tak puas hati lagi ni tak dapat g KLCC...waaaaaa..

Tapi sekarang semuanya telah berakhir. Ini kerana setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan. Mesti lepas ni rindu saat kegembiraan disini. Sebenarnya amat sukar untuk meninggalkan sini walaupun masih ada sebulan lagi sebelum projek ini berakhir. Mijie terpaksa meninggalkan projek disini disebabkan mijie telah dapat kerja kat Terengganu, tempat mijie praktikal dulu. Alhamdulillah. Memang best buat kerja situ. Kalau dapat tempat lain maybe mijie belum stop lagi kerja sini. Bukan senang nak sesuaikan diri dengan sesuatu kerja kan.

Keputusan yang amat sukar untuk dibuat tapi bila difikir-fikirkan. Takpelah, mungkin rezeki mijie bukan disini tapi kat tempat baru nanti. Harap-harap keputusan mijie ini adalah yang terbaik. Mijie pun pernah terfikir, macamana kalau keputusan ini silap, adakah masih boleh bekerja di tempat lama??..Takpe mijie percaya yang DIA yang lebih mengetahui yang mana sesuai untuk hambanya. Mijie redha dengan ketentuanNYA. Moga-moga pilihan mijie ini tepat dan diredhai. Korang doa agar mijie berjaya dan happy dengan kerja kat tempat baru nanti yer..Aminn..

*huh entry yang paling panjang dari mijie..masih banyak nak tulis tapi next time yer..hehehe..;)

Tindakan anda jika menerima SMS ini??

Sunday, November 28, 2010

Assalamualaikum. Pagi tadi mijie telah menerima sepucuk SMS dari kawan mijie yang tertulis..


Ya Allah
Ya Rahman
Ya Rahim
Ya Malik
Ya Qudus
Ya Salam
Ya Mu'min
Ya Muhaimin
Ya Aziz
Ya Jabar
Ya Mutakabbir

Kirimkanlah kepada 9 orang asma ALLAH ini insyaAllah kamu akan mendapat berita baik esok. Siapa yang tidak menghiraukannya maka akan mendapat nasib yang buruk selama 6 tahun. Apakah anda tidak mahu mengorbankan 9sen, kerana asma ALLAH? Dalam waktu 1 jam anda akan mendapatkan REZEKI yang tiada tara jumlahnya jangan dipermainkan demi ALLAH ini amanah dan jangan dihapus sebelum dikirimkan.

Adakah anda yakin dengan ugutan dalam kandungan SMS tersebut?..Mijie rasa kurang yakin dengan ugutan diatas sebab kalau kita nak buat sesuatu mesti ikhlas kerana ALLAH kan. Bukan kerana paksaan atau lebih lagi ugutan. Mijie memang pernah menerima SMS seperti ini, tapi kadang-kadang tidak hiraukan.

Asma Allah memang baik untuk disebarkan kepada umat Islam supaya kita sentiasa ingat kepada-NYA. Tetapi kenapa perlu ada perkataan ugutan seperti dalam kandungan SMS tersebut. Sebelum ni pernah menerima SMS seperti ini tapi yang atas nya tu lain lah cuma yang bawah itu masih sama dan perlu hantar ke 9 orang. Tapi kenapa 9 orang erk ??..Kenapa tak 3 ke 5 ke atau beberapa ikut suka.

Kalau memang tujuan nak sebarkan asma ALLAH ini, tidak perlu letak ugutan seperti ni, kerana semua umat Islam sudah mengetahui bahawa kalau kita sebarkan perkara yang baik dan ikhlas kerana ALLAH, pastinya akan mendapat ganjaran. Macamana kalau kita just forward asma ALLAH sahaja tanpa ugutan kepada
kawan-kawan lain, terpulang pada mereka untuk forward ataupun tidak.

Perkara ini tidak boleh dianggap remeh kerana ia boleh merosakkan iman kerana lebih takut ugutan yang belum pasti dari siapa. Mijie pun tak berani nak menghuraikan lebih panjang. Nanti tersilap dan lebih baik tanya kepada Ustaz atau Ustazah yang lebih pakar.

Ni cuma pendapat mijie yang ilmu agama tidak seberapa. Segala kesilapan dalam entry ini harap dimaafkan dan diperbetulkan yer. Cuma mijie ingin berkongsi dan untuk menggelakkan kita tersalah faham dan iman menjadi kurang. Nak lebih selamat tanya kepada yang lebih pakar dalam bab agama ok.

Sabor Ajelahhh.............

Friday, November 26, 2010

Kajian Menarik Terbaru.. 


Lelaki: 


1. Pandu ke bank, parking dan berjalan ke mesin ATM 
2. Masukkan card 
3. Tekan number PIN dan jumlah yang dikehendaki 
4. Ambil duit, card dan receipt 


Wanita: 


1. Pandu ke bank 
2. Matikan enjin kereta 
3. Perhatikan makeup di muka melalui cermin pemandu 
4. Semburkan minyak wangi 
5. Sikat rambut dan berjalan ke mesin ATM 
6. Mencari Kad ATM di dalam beg tangan 
7. Masukkan kad ATM 
8. Mencari nombor PIN ATM dekat celah penyepit rambut dalam beg tangan 
9. Tekan nombor PIN 
10. Membaca arahan ATM selama hampir 2 minit 
11. Tekan "Batal" 
12. Tekan sekali lagi nombor PIN 
13. Tekan "Batal" sekali lagi 
14. Telefon suami atau pakwe untuk bertanya nombor PIN yang betul 
15. Tekan nombor PIN yang betul dan periksa baki duit yang tinggal 
16. Masukkan jumlah yang dikehendaki 
17. Tekan "Salah" 
18. Masukkan jumlah yang agak besar 
19. Tekan "Salah" sekali lagi 
20. Masukkan jumlah yang lagi besar 
21. Keluarkan dan amik duit dari mesin ATM 
22. Masuk ke dalam kereta 
23. Periksa makeup di muka sekali lagi 
24. Mencari kunci kereta dalam beg tangan 
25. Hidupkan enjin kereta 
26. Jalankan kereta. 
27. Berhenti tiba-tiba 
28. Pergi balik ke mesin ATM 
29. Ambil Kad yang tertinggal dan resit. 
30. Masuk kembali ke kereta 
31. Letakkan kad ATM di atas Dashboard 
32. Buang resit atas jalan 
33. Tengok dekat cermin pemandu 
34. Perika makeup sekali lagi 
35. Membetul-betulkan rambut 
36. Masukkan gear kereta untuk reverse (undur) 
37. Brake mengejut lagi 
38. Masukkan gear kereta ke depan sebab tersilap tadi 
39. Memandu lebih kurang 3 km 
40. Baru teringat nak lepaskan hand brake.. 

hehehehe... Sabor Ajelahhh.............
Jangan marah yer si perempuan..Just gurau2 je di awal pagi..hehe

Dah setahun dah..

Friday, November 12, 2010

Assalamualaikum.. Alhamdulillah. Dah setahun dah mijie bekerja sebagai programmer ni..Rasa macam baru je tot tot dah setahun kan.. Terlalu cepat masa berlalu.

Ingat lagi masa mula-mula masuk kerja, takut + berdebar.. Al- maklumlah first time kerja dengan company. Sebelum ni memang dah kerja tapi tu kerja biasa-biasa je. Lepas SPM dulu kerja kat stesen minyak Caltex di Chendering, lepas tu, time cuti semester pula just kerja di pasar minggu(org terengganu panggil pasar minggu).

Sangat teruja dan tak percaya bila dapat surat ni..Bestttttt..

Teringat masa interview dulu, kena jawab test, berdebar-debar juga buat tapi nasib baik boleh buat tapi tak dapat jawab semua pun..Mula dapat kerja pula di hantar ke Agensi Nuklear Malaysia, Bangi untuk buat projek sini. Dengan berbekalkan ilmu programming yang agak sedikit, entah berapa percent je kot tapi dengan minat yang mendalam tentang bidang ni alhamdulillah boleh juga mijie teruskan sampai sekarang. Tapi tak terer mana pun tapi boleh lah sikit-sikit..Masih banyak kena belajar kan.

Apa2 pun mijie ingin mengucapkan banyak-banyak terima kasih kerana memberi peluang mijie bekerja disini dan juga kepada rakan sekerja yang banyak membantu mijie dalam melaksanakan tugas selama setahun ni..

25 random things, facts or goals about me !

Saturday, November 6, 2010

"Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts or goals about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it’s because I want to know you more."

Assalamualaikum..Dah lama rasa nya mijie x jawab tag. Ok hari ni mijie ingin menjawab tag dari siti. Tag ni dah lama rasanya ditag tapi hari ni baru nak buat. Hehe..Busy lah..Dia amat berharap untuk mijie buat tag ni. Tapi soalan terlalu banyak lah.. "25 random thing, facts or goal about me!"

1 - Seorang orang lelaki yang berumur 21 tahun 11 bulan 1 hari aka 22 tahun.

2 - Berasal di Terengganu, mak dan ayah pun berasal dari Terengganu. Anak jati Terengganu tau.

3 - Bekerja sebagai programmer disebuah syarikat swasta di Terengganu dan sekarang ada projek di Bangi sampai bulan 12 ni..

4 - Pernah suatu ketika dahulu study di UiTM Dungun dalam course Computer Science.

5 - Pernah suatu ketika dahulu study di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Mansor dalam course Sains.

6 - Tidak pernah merasa study di luar negeri.

7 - Tidak suka keluar shopping. Tapi lebih seronok keluar dengan kawan-kawan.

8 - Lebih gemar duduk di rumah sambil surt internet dan buat apa-apa yang patut. Kadang-kadang buat kerja-kerja yang belum selesai di office.

9 - Suka design website.

10. Happy dengan kerja sekarang dan tidak happy dengan keadaan aka suasana sekarang.

11. Tidak suka dipaksa-paksa.

12. Pernah tersalah masuk jalan suatu ketika dulu..

13. Senang untuk bergaul dengan kawan baru walaupun sedikit kelemahan dalam berkomunikasi.

14. Kurang bercakap dan kadang-kadang menjadi seorang pendiam.

15. Sekarag dalam dilema untuk sambung study ataupun meneruskan dengan pekerjaan sekarang.

16. Pernah bercinta suatu ketika dahulu tapi clash dan sekarang adalah untuk kali kedua bercinta..Dengan siapa??..R.A.H.S.I.A..hehe..

17. Amat berjimat dalam perbelanjaan dan boleh menyimpan lebih banyak duit.

18. Berazam untuk membeli sebuah kereta pada tahun depan. Tapi tidak pasti untuk beli yang baru ataupun yang tangan kedua. Tapi berminat pada Satria Neo tapi bila difikirkan balik kurang sesuai untuk masa depan disebabkan pintu 2. Dan kesian kat orang belakang jika terjadi apa-apa yang tidak diingini kan.

19. Berangan-angan untuk menjadi seorang Internet Marketer, dan sekarang menjadi egen dropshipping untuk baju baby .

20. Pernah membeli ebook untuk buat duit di internet dan pernah mencuba Commission Junction dan Clickbank.

21. Mempunyai niat untuk membuat freelance untuk website dan sistem yang menggunakan PHP atau joomla. Tapi masih kurang pengalaman. Kalau korang-korang yang ada pengalaman buat freelance, boleh share tip-tip kan..hehe

21. Baru siap buat mini sistem untuk pengiraan jumlah size kotak dalam m³ menggunakan PHP, javascript dan  jQuery.

22. Cepat gemuruh bila bercakap depan ramai orang dan di depan depan.

23. Kurang confident. Tapi sendiri untuk berlatih untuk jadi lebih confident. Ada tip untuk jadi jadi lebih confident x??

24. Kalau siti setiap tahun tukar cermin tapi mijie termasuk yang ini baru 4 kali dalam masa 10 tahun..huhu..Pas ni kena ikut siti lah. Tukar cermin mata ikut trend kan..hehe..

25. Mempunyai ramai peminat time study dulu tapi tak pasti pulak kot2 perasan je lebih..hihihi..Jangan marah..hehe..:P

Alhamdulillah. Akhirnya selesai jugak hutang mijie dengan siti. Hutang mesti diselesaikan sebelum yang lain kan..Betul x??..Tapi yang tag 25 rakan lain terpaksa ditangguhkan..Nak kuar pulak nie..Ambik angin sikit. Sape nak ikut??..Jommm..

*eh2..macam silap kira je..hehe

Review Movie || Adele : Rise Of The Mummy

Monday, November 1, 2010


Salam. Entah tiba-tiba malam ni mood nak review movie sikit, movie yang terpilih malam ni adalah "Adele - Rise of the Mummy". Cerita ni tidak lah menarik mana tapi boleh lah layan dan banyak unsur-unsur kelakar nye. Tergelak-gelak tengok cerita ni. Movie ni sebenarnya dipetik dari sebuah komik yang bertajuk "The Extraordinary Adventures Of Adele Blanc-Sec by French writer/artist Jacques Tardi"

Ok cerita dia macam ni, ia mengisahkan pengembaraan seorang perempuan yang bernama Adele Blanc-Sec untuk mencari doktor kepada Firaun Ramsee II. Tujuan nya adalah untuk menyembuhkan adik(kembar) dia dari koma.

Ni lah mumia yang adele curi..

Pada masa yang sama juga seorang professor telah menghidupkan seekor dinasour yang dikenali sebagai pterodactyl di Paris, iaitu tempat Adele menetap. Ganas juga lah dinasour ni. Tapi Adele berjaya menundukkan Pterodactyl untuk menyelamatkan professor yang akan menjalani hukuman gantung atas sebab membela Pterodactyl. Walaubagaimanapun, professor tersebut meninggal setelah berjaya menghidupkan mumia yang dibawa balik oleh Adele.

Tapi malangnya, mumia yang dibawa balik oleh Adele bukan lah doktor kepada Firaun Rammsee II tapi seorang ahli Fizik tapi dengan kuasa yang ada, dia berjaya menghidupkan mumia-mumia yang lain. So, dia berjaya mencari doktor tersebut dan berjaya menyelamatkan adik Adele.

Emm lebih kurang macam tu lah cerita dia. Kalau nak rate tu, rasanya 4/10 je kot..Ada agedan-adegan yang membosankan sikit. So, korang pandai-pandai lah menilai nanti. Okey..tata dan Selamat menonton kepada ynag ingin menonton..huhu..

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.