Contest || Pertandingan Header tercantik

Monday, October 25, 2010

Assalamualaikum..Firstly. Mijie ingin mohon maaf jika mijie tak sempat nak balas jejak-jejak korang disebabkan sekarang masa yang ada amat suntuk dan sangat terhad. Kalau boleh memang mijie ingin membalas semua jejak korang lebih-lebih yang sudi komen dan bertanya soalan kat mijie ni. Kalau ada masa terluang insyaAllah mijie akan terjah kembali.

Emm. Tengah-tengah mijie blogwalking tadi, mijie telah di tag oleh aj yang juga kawan mijie. Dah lama rasanya mijie tidak menjawab tag.. Maaf yer kepada sesiapa yang tag mijie sebelum ni. Tapi tag kali ni rasa amat menarik minat mijie untuk membuatnya. Tag yang memberi seribu makna.. Hehe..Ye ke??..

Sebenarnya tag yang aj bagi ni adalah contest dari alienelliz iaitu contest bertajuk "Pertandingan Header Tercantik Kali-2". Kali-2 !!, maknanya yang pertama dah terlepas lah nak join. Rugi kan. Walaupun header MiJiE BLoG ni tak secantik mana tapi mana tau ada tuah kan, tuah sape yang tau.. Dapat juga hadiah, tak sia-sia kan. hehe. Mijie pun bukan selalu join contest 'mengotest' ni.

Tarikh tutup contest ni adalah 6/11/2010. So, sesiapa yang nak join, masih ada masa dan perlu mematuhi syarat-syarat yang pihak penganjur tentukan. So apa tunggu lagi, jom tengok apa syarat dia.. Dengar-dengar hadiah topup, best jugak tu..;)


Ok misi mijie dah settle. Sekarang mijie nak tag 3 blogger lain pulak :-
- ayie
- yasha
- mak

Selingkap Rahsia Bantal

Saturday, October 23, 2010

Ayuh jom kita menyingkap rahsia anda melalui bantal yang anda gunakan. Tapi jangan percaya 100% pula tau, ia tidak semestinya betul. Tapi kadang betul juga kan. Sebab ini adalah daripada hasil penyelidikan.

1) Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dengan org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas
untuk mencapai cita2. Mereka tidak suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal
Kasihan betul... pergi kedai belilah satu!!"

Soalan-Soalan Penemuduga untuk jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat

Thursday, October 14, 2010

Oleh MOHD HAFIZ

Pengambilan untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam sebagai Penolong Pegawai Teknologi Maklumat (PPTM) dilakukan hampir setiap tahun. Sekiranya anda seorang pemegang diploma sains komputer atau teknologi maklumat atau setaraf dengannya anda adalah layak untuk memohon. Namun, memiliki kelulusan sahaja tidak mencukupi dan tidak menjamin anda berjaya menjawat jawatan ini memandangkan jumlah permohonan setiap tahun sememangnya tinggi sedangkan kekosongan jawatan pula terhad.

Banyak kriteria pemilihan diambil kira, salah satunya adalah mampu memberi jawapan dengan tepat dan berasas sewaktu sesi temuduga. Di sini saya ingin saya kongsikan beberapa contoh soalan yang pernah ditanya sewaktu sesi temuduga untuk jawatan PPTM. Soalan ini diberikan oleh salah seorang ahli Pesima yang baru sahaja melepasi sesi temuduga baru-baru ini. Perlu diingat, soalan ini hanya sekadar panduan dan tidak semestinya akan ditanya sewaktu sesi temuduga anda nanti.

Untuk makluman anda, soalan temuduga dibahagikan kepada 2 kategori iaitu soalan umum dan khusus. Soalan umum meliputi isu-isu semasa dan pengetahuan am, sementara soalan khusus pula menjurus kepada soalan-soalan berbentuk teknikal mengenai komputer dan teknologi maklumat.

Contoh Soalan Umum:
1. Keterangan mengenai pekerjaan anda sekarang (jika bekerja), tentang majikan dan tugas-tugas yang perlu anda lakukan. Anda juga perlu nyatakan sebab-sebab anda memohon jawatan sebagai PPTM.
2. Anda perlu berikan pendapat anda mengenai masalah gejala sosial di Malaysia.
3. Isu-isu semasa yang berlaku di Malaysia.
4. Anda juga perlu ceritakan mengenai sejarah kemerdekaan, tarikh, kronologi-kronologi sebelum merdeka dan pejuang-pejuang kemerdekaan yang terlibat.
5. Anda perlu nyatakan maksud kemerdekaan, tema merdeka tahun ini, dan siapa wakil 3 kaum semasa perjanjian Suruhanjaya Reid di London.
6. Peranan komunis di Tanah Melayu dan siapakah nama ketua komunis pada ketika itu.
7. Nyatakan mengenai institusi Yang Dipertuan Agong, tarikh lantikan, pertabalan, sistem giliran dan tarikh kelahiran Agong.
8. Mengenai Parlimen, Dewan Rakyat, dan Pilihanraya.

Contoh Soalan Khusus:
1. Kaitan antara jawatan anda sekarang (jika bekerja) dengan teknologi maklumat, anda perlu nyatakan pengalaman-pengalaman anda ada.
2. Jelaskan mengenai rangkaian seperti jenis-jenis topologi dan perbezaannya.
3. Jelaskan mengenai firewall, daripada segi kegunaan, jenis dan jenama yang digunakan.
4. Jelaskan mengenai open-source seperti linux.
5. Jelaskan mengenai web browser, jenis-jenis dan perbezaan antaranya.
6. Jelaskan juga mengenai search engine, jenis dan kegunaannya.
7. Nyatakan pengalaman anda membangunkan sistem, kegunaannya dan pengguna sistem tersebut.

Mijie suka berkongsi yang ini sebab mijie adalah salah seorang graduate Diploma Sains Komputer. So, nanti boleh buat sebagai rujukan kan..Tak susah-susah nak cari kan..hihihi..

sumber rujukan http://www.mohdhafez.net

Video Kemalangan Ngeri di Kilometer 223, Lebuhraya Utara-Selatan - 2 bas, 1 van , 3 kereta - 12 maut 40 cedera

Monday, October 11, 2010



Ya Allah. Ngeri sungguh kemalangan yang berlaku di Kilometer 223, Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat. Seramai 12 orang maut dan 40 lagi cedera. 



REMBAU
: Seramai 12 orang maut dan lebih 40 lagi cedera dalam satu kemalangan membabitkan dua bas, sebuah van dan tiga kereta di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat di sini petang Ahad.

Polis berkata kejadian berlaku pada kira-kira 6.40 petang apabila sebuah bas ekspres yang menuju ke Kuala Lumpur, gagal dikawal lalu melambung dan memasuki laluan bertentangan.

Bas terbabit kemudian melanggar sebuah van dan menghempap dua kereta lain sebelum melanggar bahagian tepi bas Jabatan Kebajikan Masyarakat yang menuju ke selatan.Sebuah kereta lagi turut terbabit dalam kemalangan itu, namun pemandu dan penumpangnya selamat.

Setakat ini, kesemua mangsa belum dapat dikenal pasti.

Semua mangsa yang meninggal dunia dan cedera dihantar ke tiga hospital berasingan iaitu Hospital Tampin, Hospital Tuanku Ja'afar dan Hospital Melaka.

Kemalangan itu menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk di kedua-dua hala. - BERNAMA


Ya Allah.. Tidak boleh nak bayangkan macamana keadaan penumpang dalam myvi ni. Dahsyat betul .


Ni video mengenai kemalangan tersebut. 

Gambar dan video dipetik dari blog sis DaHLia.

Majlis Perkahwinan Dato Dr Sheikh Muszaphar Shukor

Sunday, October 10, 2010


Majlis pernikahan angkasawan negara Dato' Dr Sheikh Muszaphar Shukor dengan pasangan Dr Halina Mohd Yunos dihadiri oleh orang-orang kenamaan, sanak-saudara dan sahabat-handai, ia turut dimeriahkan dengan kehadiran 80 orang angkasawan dari seluruh dunia. Kemeriahan majlis perkahwinan pasangan ini akan diteruskan pada majlis resepsi pada malam ini bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Stesen televisyen TV3 akan menyiarkan majlis ini secara langsung bermula jam 9.00 malam.

Saksikan siaran langsung di http://apps.gua.com.my/sheikhmuszaphar.

Antara gambar-gambar perkahwinan Dato Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr Halina Mohd Yunos dipetik dari mystar :-


Sama cantik kan..memang sepadan..Macam pinang dibelah dua.


Selepas selesai upacara akad nikah. Hanya sekali lafaz sahaja, pasangan ini sah menjadi suami isteri. Pasangan ini dinikahkan sendiri oleh bapa pengantin perempuan Lettenan Kolonel (B) Mohd Yunos Mohd Ali dengan mas kahwin sebanyak RM80 tunai. 


Begitu anggun sekali Dr Halina kan..


Dikesempatan ini, mijie ingin mengucapkan Selamat Pengantin Baru buat pengantin.. Moga kekal hingga akhir hayat dan bahagia sentiasa.

Nasihat Anak Kecil Kepada Orang Tua

Friday, October 8, 2010

Dalam sebuah riwayat menyatakan bahawa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai. Semasa dia berjalan-jalan dia terpandang seorang anak kecil sedang menangis sambil mengambil wudhuk.

Apabila orang tua itu melihat si anak kecil menangis, maka diapun bertanya: "Wahai anak kecil, kenapa kamu menangis?"

Anak kecil itu berkata: "Wahai pakcik, saya telah membaca Al-Quran sehingga sampai ke ayat yang berbunyi "Yaa ayyuhal ladziina aananuu quu anfusakum" yang bermaksud "Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu akan dirimu". saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam neraka."

Orang tua itu berkata: "Wahai anak, janganlah kamu takut sesungguhnya kamu terpelihara dan tidak akan dimasukkan ke dalam neraka."

Anak kecil itu berkata: "Wahai pakcik, pakcik adalah orang yang berakal, tidakkah pakcik lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali mereka akan meletakkan ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka meletakkan kayu yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini dahulu akan dibakar sebelum dibakar orang dewasa."

Orang tua itu berkata sambil menangis: "Sesungguhnya anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang dewasa, maka bagaimana keadaan kamu nanti."

Diriwayatkan orang tua tersebut adalah Hassan AlBasri.

Berita “BAIK” untuk perokok tegar

Monday, October 4, 2010


Isnin, 4/10/2010. Ada berita baik untuk perokok-perokok sekalian, perokok tegar mahupun perokok tidak tegar. Kenaikan harga rokok sebanyak 70sen bagi pek 20 batang telah dijual hari ni. Sebelum ini harga untuk sekotak rokok yang berharga RM9.30 tapi hari ni RM10. Banyak jugak tu. Sementara rokok bergred tinggi adalah RM14. Kenaikan harga kali ini adalah yang paling tinggi, sebelum ini antara 10sen sehingga 30 sen sahaja.

Tapi persoalan sekarang adakah dengan kenaikan harga ini akan mengurangkan bilangan perokok di negara kita??..Atau ia lebih memberi keuntungan kepada syarikat pengeluar rokok tersebut??..Ia semua bergantung kepada penghisap rokok tersebut.

Kalau dihitungkan, berapa banyak duit dikeluarkan untuk membeli rokok selama setahun. Bayangkan jika :-

Sekotak RM10 .
Katakan sekotak adalah 3 hari .
Setahun katakan 365 hari :

365 / 3 = 121.67
121.67 x 10 = RM 1216.70 setahun

Ini untuk 1 kotak 3 hari, kalau 1 kotak = 1 hari, jumlah RM 3650

Bukan setakat membazir duit malah ia menjejaskan kesihatan. Terlalu banyak bahan kimia yang berbahaya di dalam sebatang rokok tersebut. Tak perlu mengulas lebih lanjut disini kerana mijie rasa semua dah tahu keburukan merokok kan. Huh nasib baik mijie tak merokok..huhu..Ok jom baca kisah din tentang merokok..

Mood dah pulih

Sunday, October 3, 2010

Assalamualaikum.. Alhamdulillah. Setelah sebulan lebih mijie kurang aktif berblog/berblogwalking, hari ni mood untuk berblog dah kembali pulih sepenuhnya. Ni pun gara-gara internet dah kembali pulih. Tak tau selepas ni macam mana pulak kan.. Kalau problem lagi, maknanya mijie kembali menyepi lagi lah agak nya..

Sebenarnya sejak bulan Ramadhan dulu lagi mijie dah kurang aktif berblog, selepas 2 minggu berpuasa, mijie  balik kampung. Time ni memang langsung tak berblogwalking disebabkan broadband yang agak mengecewakan. Nasib baik broadband kakak punye, kalau yang mijie dah lama dah menamatkan riwayatnya. Hentam-hentam habis-habisan. Sanggup ke??..~haha~.

Mijie memang tak pakai broadband sebab disini (Bangi) memang dah ada disediakan WiFi, hanya 50sen sejam je, so kalau beli broadband membazir pulak kan. Buat masa sekarang WiFi memang laju, mungkin disebabkan students masih bercuti kot. Kan bagus kalau laju macam nie sokmo. huhu..

Sekarang mijie dah tak dapat nak berblogwalking time kerja, sebab banyak kerja yang perlu diselesaikan dalam masa terdekat ni. Hanya 2 bulan lagi untuk menyiapkan projek ni. 2 bulan !!!.. Bukan lama tu. Pejam celik pejam celik dah sampai 2 bulan kan.. Harap - harap projek siap dalam masa yang telah ditetapkan. Tak nak postpone kan. Aikhsss... pening2..

Apa-apa pun berblog tetap diteruskan, bak kata Adly a.k.a Labanon "Urusan kerja dengan urusan peribadi tidak boleh dicampur adukkan". So, pada siang mijie akan menumpukan pada kerja sepenuhnya dan malam mijie akan tumpukan pada hal peribadi termasuklah MiJiE BLoG nie..

Ok ..2 je..Sekian..wassalam..

Nota tangan :: Ok, dah lepas satu pertanyaan dari korang kn..hehe..;P

Tutorial Blogspot || Cara memasang jquery lava-lamp menu

Saturday, October 2, 2010


Assalamualaikum..Kali ini mijie ingin membuat tutorial cara membuat lava - lamp menu menggunakan jquery seperti yang anda lihat pada menu MiJiE BLoG. Cara  untuk membuat menu ini sangat mudah berbanding menu sebelum ini. Hanya mengikuti beberapa langkah sahaja dan kesannya amat memuaskan.. Ok, tanpa membuang masa, sila ikuti langkah mudah di bawah.

Step 1 : Login Dashboard => Design => Page Elements => Add a Gadget => Pilih HTML/Javascript .

Step 2 : Copy kod dibawah dan paste kan pada ruangan tadi.

<style>

#container {

width: 970px;

margin: 0px 0px;

padding: 0px 0px 0px 0px;

}

ul, li {

margin: 0; padding: 0;

}

#blob {

border-right: 1px solid #0059ec;

border-left: 1px solid #0059ec;

position: absolute;

top: 0;

z-index : 1;

background: #AE0000;

background: -moz-linear-gradient(top, #AE0000, #C30000);

background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#AE0000), to(#C30000));

-moz-border-radius: 4px;

-webkit-border-radius: 4px;

-moz-box-shadow: 2px 3px 5px #011331;

-webkit-box-shadow: 2px 3px 5px #011331;

}

#lava-lamp {

background: #E4E2E2;

background: -moz-linear-gradient(top, #E4E2E2, #FAFAFA);

background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#E4E2E2), to(#FAFAFA));

float: left;

border: 1px solid #BDBCBA;

margin: 0px 0px 0px;

padding: 8px 0px 10px 0px;

width: 970px;

}

#lava-lamp li {

float: left;

list-style: none;

border-right: 1px solid #4a4a4a;

border-left: 0px solid #4a4a4a;

}

#lava-lamp li a {

color: #202020;

text-shadow: 0 0px 0px #202020;

position: relative;

z-index: 2;

float: left;

font-size: 13px;

font-family: arial, sans-serif;

font-weight: normal;

text-decoration: none;

padding: 0px 20px;

}

</style>

<div id="container">

<ul id="lava-lamp">

<li id="selected"><a href='http://mymijie.blogspot.com'><b>HOME</b></a></li>

<li><a href='http://mymijie.blogspot.com/'><b>NAMA MENU</b></a></li>

<li><a href='http://mymijie.blogspot.com/><b>NAMA MENU</b></a></li>

<li><a href='http://mymijie.blogspot.com/><b>NAMA MENU</b></a></li>

</ul>

</div>
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jqueryui/1.7.2/jquery-ui.min.js"></script>

<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.spasticNav.js"></script>

<script type="text/javascript">

$('#lava-lamp').spasticNav();

</script>




Step 4 : Klik Preview untuk lihat hasilnya. Semoga berjaya..;)

P/S : -
1 - Pastikan anda add a gadget/paste kod pada bahagian header.
2 - Untuk menukar warna tab menu cari kod ni #AE0000; .
3 - Untuk menukar warna background menu cari kod ni #E4E2E2; .
4 - Untuk menukar width menu, jika size menu terlalu besar @ pendek, cari kod ni width : 970px;
5 - Tukar href(link) kepada link untuk menu tersebut dan tukar NAMA MENU kepada nama pilihan anda sendiri.

OK, done.. Jika ada masalah.. Boleh komen dibawah, Insyaallah mijie akan bantu jika ada kesuntukan masa..

** Lagi tutorial disini..
DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.