Home » , , , » Tambah Senang, Kurang Tenang

Tambah Senang, Kurang Tenang

Thursday, September 23, 2010

Assalamualaikum w.b.t. Di pasar malam semalam ada seorang budak sedang menangis teresak-esak, lalu datang seorang pakcik tua bertanya,  “Mengapa adik menangis?”, lalu budak itu menjawab “Duit saya hilang...” “Berapa duit kamu hilang?”, tanya pakcik itu lagi. “Seringgit,” jawab budak itu teresak-esak sambil tangan mengesap air mata yang keluar.

Atas dasar kasihan, pakcik tersebut menyeluk saku dan memberikan seringit kepada budak tersebut. “Nah, ini duit seringit mengantikan duit kamu yang hilang tadi. Dah, jangan menangis lagi yer.” Budak itu terus berlalu dari situ.

Namun, belum jauh berjalan, budak itu menangis lagi, kali ini lebih kuat. “Kenapa pula ni?, bukankah pakcik dah ganti duit kamu yang hilang tadi?”. “Sebab itulah saya menangis, sekiranya duit saya tidak hilang, tentu sekarang saya dah ada 2 ringgit. Tapi sekarang ada seringgit sahaja,” jawabnya terus menangis..Waaaaaaa”..

Pengajaran :- Ramai manusia yang tidak bersyukur dengan apa yang ada. Jika miskin, merintih inginkan kekayaan. Tetapi bila kaya, hati terus gelisah kerana hendakkan lebih kekayaan. Kekadang tambah senang, menjadikan kita kurang tenang. Sekian..Wassalam.Sama2 ambil iktibar.

13 dah komen:

iza 9/23/2010 10:57 AM  

Salam...

Ish3x...tak bersyukur namanya tu....
Kalau pakcik tu x bg apa2, padan muka dia.....

MK Kimi 9/23/2010 11:22 AM  

siot punya bdak...kalu aku, aku blah je.huhu

KHAIRUNNIESA 9/23/2010 12:36 PM  

hahaha...blh plak cm tu ek...zaman skarang biasa la..smua nk mudah...dh tu xpnh nk bersyukur...ehe..

yebbit + . + 9/23/2010 5:33 PM  

dah pulakkk. kalo xxilang, xdpt gak lg singgit tu. huuu

zulkbo 9/24/2010 12:29 PM  

Salam hari jumaaat mubarak..
moga anda sihat sekeluarga..







جزاك اللهُ خيراً

ERSHAD 9/25/2010 10:57 AM  

tamaklah budak tue n x tahu malu

Lizzie Yasmin 9/25/2010 12:57 PM  

tamak betul budak tue, betul2 ambil kesempatan,.. hahaha

zulkbo 9/25/2010 7:10 PM  

@zulkbo

betul tu mijie..
ramai yang selalu
lupa bersyukur
dengan apa yang
kita dapat..

FareedSairi 9/25/2010 8:40 PM  

satu lg kalo kita da tebiasa bg duit raya kat dak2...kalo sikit msti dgr nye lah.huhuhu

Siti 9/26/2010 10:40 AM  

cerita yg simple tapi memberi pengajaran yg sgt mendalam. :) mende ni bkn jd kt bdk2 jer, kdg tu ade gak org dewasa yg ade perangai mcmni. hope kite tak jadi mcmtu la kn mijie? ^__^

azril 9/30/2010 1:04 AM  

Kalo ade button like, dh tentu aku klik button tu...

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.