Home » , , , » Andai Ini Ramadhan Yang Terakhir....

Andai Ini Ramadhan Yang Terakhir....

Wednesday, September 1, 2010

Kita telah berada di pusingan akhir iaitu 10 terakhir, selepas sama-sama melalui 20 yang awal. Pada pusingan ini, pencinta amalan sedang sibuk memburu Lailatul Qadar sama ada dengan memperbanyakkan doa, solat tahajud, iktikaf dan lainnya.

Mereka berusaha bersungguh-sungguh dengan tidak membiarkan Ramadhan berlalu begitu saja melainkan mendapat keampunan, gandaan pahala dan yang paling utama mendapat takwa.

Tetapi pada mereka yang tidak kisah dengan pelbagai tawaran Allah pada bulan berkat ini, datang atau berlalunya Ramadhan bagi mereka sama sahaja, tiada istilah 10 malam terakhir, malah langsung tidak faham pusingan akhir Ramadhan.

Justeru, tazkirah dan rintihan ini ditujukan khusus kepada mereka yang tidak faham dengan Ramadhan dan buat-buat tidak kisah dengannya.

Andai ini Ramadhan yang terakhir! Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir, tentu siangnya engkau sibuk berzikir, tentu engkau tidak akan jemu melagukan syair rindu mendayu, merayu...kepada-Nya, Tuhan yang satu.

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu solatmu kau kerjakan pada awal waktu, solat yang dikerjakan...sungguh khusyuk lagi tawaduk, tubuh dan qalbu...bersatu memperhambakan diri menghadap Rabbul Jalil...menangisi kecurangan janji ‘innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil alamin’ [Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku, kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

Andai ini Ramadhan yang terakhir! Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir, tidak akan kau sia-siakan walau sesaat yang berlalu, setiap masa tidak akan dibiarkan begitu saja, di setiap kesempatan juga masa yang terluang alunan al-Quran bakal kau dendang, bakal kau syairkan.

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir, tentu malammu engkau sibukkan dengan bertarawih, berqiamullail, bertahajud, mengadu, merintih, meminta belas kasih ‘Sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-Mu, tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-Mu.”

Andai ini Ramadhan yang terakhir! Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir tentu dirimu tidak akan melupakan mereka yang tersayang, mari kita meriahkan Ramadhan kita buru, kita cari, suatu malam idaman yang lebih baik daripada seribu bulan.

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir, tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir, mempersiap diri, rohani dan jasmani, menanti-nanti jemputan Izrail, di kiri dan kanan, lorong-lorong reda ar-Rahman.

Andai ini Ramadhan yang terakhir! Duhai Ilahi...andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jadikanlah ia Ramadhan paling bererti, paling berseri, menerangi kegelapan hati kami, menyeru ke jalan menuju reda serta kasih sayang-Mu, ya Ilahi semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti.

Namun teman...tak akan ada manusia yang bakal mengetahui apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya, cuma yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah berusaha...bersedia...meminta belas-Nya.

Oleh kerana kita sama-sama tidak tahu apakah Ramadhan ini terakhir buat diri kita, mengapa tidak kita mengambil langkah selamat, iaitu terlebih dahulu mengambil kesempatan Ramadhan yang kita lalui ini untuk beramal ibadat sedaya mungkin, berdoa serta merintih memohon keampunan. Selamat beramal!

3 dah komen:

amira 9/01/2010 12:29 AM  

moga kita beroleh taqwa di kesempatan Ramadhan kali ini.. Ameen~~

zulkbo 9/01/2010 2:52 AM  

السلام عليكم
bertandang lagi..
moga sihat selalu orang
di sini..carilah keberkatan
10 malam terakhir..Insyaallah
Baraka Allahu Lakuma..
sedih je bunyinya ni Mijie?

Muhammad Izzul Faizie 9/02/2010 8:07 PM  

moga kita beroleh ketaqwaAn.. amin....

jom ushar yg ni pulak
lepas digoda dia kene petir.. muahaha

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.