Home » , , , , » Tutorial Blogspot || Energy Saving Mood (Update)

Tutorial Blogspot || Energy Saving Mood (Update)

Sunday, August 15, 2010

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan. Tutorial yang amat ringkas tapi mungkin menarik bagi sesetengah blogger terutamanya pemilik blog ini, ia hanya menggunakan kod jquery/ajax. Kalau korang perasan, blog mijie akan gelap dan akan mengeluarkan perkataan “SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA..bla bla bla” setelah 60 saat dibiarkan tanpa klik. Ok, tanpa mengulas lebih panjang, kalau berminat jom ikuti step dibawah.


Step 1 : Login Dashboard => Design => Edit HTML => Expand Widget Templates.

Step 2 : Cari kod <head>.

Step 3 : Copy kod dibawah dan “paste” kan sebelum kod <head>.

<script language='javascript' src='http://dl.dropbox.com/u/9176567/mijie/energy_saving.js' type='text/javascript'/>

Step 4 : Ok siap dan PREVIEW terlebih dahulu untuk memastikan tiada error berlaku dan biarkan selama 60saat tanpa untuk melihat hasilnya. Jika OK, klik je Save Template.  Jika tidak keluar juga, sila buka semula edit HTML dan paste kan kod tadi sebelum </head> .

Tutorial ini adalah atas permintaan kawan mijie iaitu RedBoy. Blog dia pun tidak kurang hebatnya.

Note : Perkataan yang akan keluar kat blog korang tidak sama dengan blog mijie kerana ini adalah default kod jquery tanpa mijie mengubah apa-apa.

Jika korang ingin mengubah perkataan tersebut, sila *buka kod jquery tersebut dan cari pekataan yang yang ingin di ubah itu. Selepas selesai mengubah, upload file tersebut kedalam  perisian dropbox kerana perisian tersebut support file javascript.

*Untuk membuka kod tersebut klik http://dl.dropbox.com/u/9176567/mijie/energy_saving.js

Harap maaf kod yang sebelum ini ada masalah sikit.. Ini kod yang telah mijie ubah. Alhamdulillah dah ok..;)

27 dah komen:

RedBoy 8/15/2010 7:22 PM  

kenapa redboy nak buat x boleh? redboy letak kod d head yg pertama x leh yg kedua pon x leh gak.. kenapa erk? dia keluar error.. boleh tolong?

amira 8/15/2010 7:26 PM  

mira perasan dah benda ni.. hehe.. mula2 ingat laptop punya screen saver.. rupanya blog mijie.. canggehh arr!! hehe

zulkbo 8/15/2010 8:55 PM  

salam mijie..
hebat ni..fancy-fancy..
he he...thanks 4 sharing

iza 8/15/2010 8:56 PM  

Salam...

Dah lama perasan.kalau tgh dok baca lama2 terkejut jgk tetiba gelap. Ok la tu....buat masa ni tak boleh nk cuba lagi, sibuk sgt2. Nk godek template pun tak sempat lg.

De'din 8/15/2010 11:35 PM  

salam ni nice entri..

mcm mna nak buat kotak yang ada html kat dlm tu?

azril 8/16/2010 6:31 AM  

Nak try la lepas ni... good info.. thanks

Mijie 8/16/2010 9:54 PM  

@RedBoy


salam..sory lambat reply..ok redboy..nnti mijie tgk blk silap kat mn ek..

Mijie 8/16/2010 9:55 PM  

@amira

owh ye ke mcam 2..hehe..ok r tu kan..thanks yer..;)

Mijie 8/16/2010 9:56 PM  

@zulkbo

wsalam..ok3..thanks zul..;)

Mijie 8/16/2010 9:56 PM  

@iza

wsalam iza..ok3..nnti free2 bl ar try buat kan..;)

Mijie 8/16/2010 9:57 PM  

@De'din

thanks yer..;)

nk buat kotak 2??..emm nnti mijie buat tutor ek..skrg ngah bz..ssh skit..nnti free2 mijie bt ek..:)

Mijie 8/16/2010 9:58 PM  

@azril

ok..bgs2..welcome..;)

RedBoy 8/16/2010 11:33 PM  

@Mijie, wahh.. thanks mijie dh jadi tapikan kalau nak tukar ayat yg asal kepada ayat apa yg kita nak, nak buat mcm mana?

Mijie 8/17/2010 12:22 AM  

@RedBoy

kalau nak tukar ayat asal kene buke fail 2dulu, pastu edit n save semula. klu seneng. simpan kat dropbox. mijie dh terangkan cara nak upload guna dropbo. ia support semua file

Energy Audit 8/22/2010 5:30 PM  

Everyone should have mood of this energy saving. By which we all can save more energy. By collectively we can save more energy.

Muhammad Izzul Faizie 8/31/2010 11:42 AM  

macam mane nak ubah die punye kod?

F!F! 9/07/2010 9:35 AM  

bang mijie fi nk tukar ayat die 2 kn klau dh lepas ramadhan xkene lak msg die..

dh cube tgk dropbox tp xfahm.. help me..

Mijie 9/08/2010 10:20 AM  

@Muhammad Izzul Faizie

sory lambat reply..buke dulu kod 2..pstu cari perkataan 2, kemudian ubah..

Mijie 9/08/2010 10:22 AM  

@F!F!

a'ah..mmg ar..klu pas ramadhan nnti tkar ayat lain plk kan..

x faham kt step mn 1?

bangalore escorts 9/08/2010 4:20 PM  

This post is looking very informative. The key point of this post is its valuable information. After reading this post any one will get some very important points which are only helpful even precious also. I use to visit the post of many different kinds but it is the first time when I am fully satisfied. Now a days people are in to the habit of making posts. I think it would be a good inspiration for them.

myFirdaus 9/21/2010 9:47 AM  

dulu aku pnah letak kat blog wordpress aku... best gak tp lpas pindah rumah baru ni, mcm x nak letak plak.... hehehe.. len kali plak nak try... :)

DoRaEmoN LuRvE 10/17/2010 10:51 PM  

mcm mne nk tkar ayat dye?? xreti laa..

Mijie 10/23/2010 11:58 PM  

@DoRaEmoN LuRvE

nak tukar ayat 2 kena buka dulu file tu, pastu edit perkataan tersebut, save and then upload dalam dropbox..

Anonymous,  11/02/2010 7:33 PM  

This is very fine web site, thank you and look at that [url=http;//ciufcia.pl]gry dla dzieci[/url]

Anonymous,  12/05/2010 5:44 AM  

Hi, very interesting post, greetings from Greece!

syamz 1/16/2011 8:03 PM  

assalamualaikum...nak tnye nie...mcm mane nk bg background tu gelap n kosong bile da activate power saver screen to blog ni ye..tlg ajar..hihi...

Mijie 1/17/2011 12:43 PM  

@syamz

waalaikumusalam.. mijie dah tak guna code power saver ni sbb tu dia tak jadi gelap..kalau awk nk buat copy je code atas tu. nnt boleh tgk hasilnya..;)

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.