Home » , , » Tutorial Blogspot || Cara membuat tooltip

Tutorial Blogspot || Cara membuat tooltip

Wednesday, August 25, 2010

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai, mijie buat juga tutorial ini seperti kata pujangga "Jangan abaikan permintaan orang, kalau tidak mahu permintaan anda diabaikan orang.". Ingat yer adik-adik..~hehe~.. Tutorial blogspot kali ini adalah cara-cara untuk membuat tooltip yang seperti korang lihat bila cursor mouse berada pada link dalam blog ni ataupun mouse hover dalam bahasa programming. Ok jom ikut step dibawah.

Step 1 : Login Dashboard => Design => Edit HTML => Klik pada Expand Widget Templates.

Step 2 : Cari kod </head>.

Step 3 : Copy kod dibawah dan paste sebelum kod yang anda cari tadi.

<link href='http://dl.dropbox.com/u/9176567/mijie/urltooltip.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>

Step 4 : Siap. Mudah kan. Preview untuk melihat hasilnya. Jika tiada error, boleh lah save yer. Selamat mencuba dan selamat berpuasa yer. 

17 dah komen:

Adisaufi 8/25/2010 11:57 AM  

mekasih mijie da jd..nk tanye mmg tooltip yg kluar tu ade nm url blog kita dan jg url blog rakan2 lain betul ker...bukan ker tooltip tu hnye trcatat url blog kita shj??..nti tingglkn mesej d shoutbox saya...mekacih..

MissXYZ a.k.a Abaikan 8/25/2010 4:03 PM  

wah3 best ni huhu nk wt gak

LiFe KaMi 8/25/2010 4:11 PM  

mmg pasni org senang ingat link kita.. info berguna..

Mijie 8/25/2010 5:52 PM  

@Adisaufi

sory lmbt reply..url yg kuar adalah url dripada link 2..klu link 2 url kita akan kuar url kita, kalau url org lain.kuar url org lain ar..

Mijie 8/25/2010 5:52 PM  

@MissXYZ a.k.a Abaikan

a'ah..boleh3..try lah buat..mudah je kan..

Mijie 8/25/2010 5:53 PM  

@LiFe KaMi

a'ah..g je kt link trus nmpk url kita 2 ..

Afiq 8/25/2010 11:01 PM  

salam,cam best ni..nk try gak r..bro,xle ke kite tukar kaler border? :)

Mijie 8/25/2010 11:22 PM  

@Afiq

boleh je nak tukar..1st, buka file urtooltip.css 2 je..pstu buka kod 2 n cari kod ni border:2px double #E80101; ..tkar #E80101 kpd color yg diingini..

Afiq 8/25/2010 11:49 PM  

da bukak kod..tapi cane nak save? ke copy je kat notepad then paste terus dlm html?

Mijie 8/26/2010 12:21 AM  

@Afiq

x..kene save dulu..emm klu boleh save dalm dropbox sbb dia support file .css ni..klu save dalm photobucket x support.. tgk sini cara nk guna dropbox..

klik sini

Afiq 8/26/2010 1:06 AM  

huhu da save da .css yang baru..tapi bile da install script tu kat html, x jadi ape pun..tapi bila save mmg xde error..
sy da try copy n paste script asal yg mijie bg tu, pn xle gak.. adehh

Zairie Husin 8/30/2010 12:29 AM  

thanks mijie.. dah lama aku cari. ahaks

Mijie 8/30/2010 10:55 AM  

@Afiq


bagus dh jadi..;)

sweet gurlz 12/19/2010 12:10 AM  

mijie nape tak kuar link blog sye????die kuar http://2.bp.blogspot.com

Mijie 12/20/2010 3:54 PM  

@sweet gurlz

awk hover kt link mn 2?..ni msti kt gmbr kan?..emm..cuba hover kt link home..msti kuar link blog awk..

H Y D E 2/11/2011 8:04 AM  

terima kasih banyak2 saudara... works like a charm :)

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.