Home » , , , , » Tips || Melajukan Loading Page Dengan CSS Compressor

Tips || Melajukan Loading Page Dengan CSS Compressor

Thursday, August 5, 2010

Assalamualaikum. Dari hari ke hari saya akan cuba mencari cara untuk melajukan loading page tanpa mengubah atau membuang widget-widget yang ada. Ok baik lah, hari ini saya kan berkongsi 1 tip yang mungkin boleh membantu anda. Sebenarnya dah lama saya gunakan cara ini iaitu dengan menggunakan CSS Compressor.

Dengan cara ini, loading page akan menjadi lebih cepat kerana ia meng “compact” kan semua script-script css yang ada di dalam blog anda. Untuk keterangan lanjut baca dihalaman page tersebut.



Untuk mencubanya. Sila ikuti step-step dibawah.

Step 1 : Login Dashboard => Design => Edit HTML dan jangan lupa klik pada Expand Widget Templates. Untuk langkah berjaga-jaga, sila Download Full Template untuk backup file jika berlaku apa-apa nanti.

Step 2 : Copy kod css anda iaitu dengan mencari kod body{  sehingga sebelum kod ]]></b:skin> .

Step 3 : Pergi ke web CSS Compressor .

Step 4 : "Paste" kan pada bahagian "Insert CSS Code". Kemudian klik Compress.

Step 5 : Setelah siap,"replace" dengan css yang anda copy pada step ke-2 tadi.

Step 6 : Siap. Cuba web speed report untuk membezakan page size sebelum dan selepas.

33 dah komen:

RedBoy 8/05/2010 3:20 PM  

good entri mijie.. i will try my best..
but i think my blog loading so fast.. mijie masuk blog RB laju ke lembab?
huhu.. kalau dh laju, rasanya malas nk buat..

RedBoy 8/05/2010 3:20 PM  
This comment has been removed by the author.
iniAKU 8/05/2010 3:53 PM  

ada dua la mijie yg code body{ tu.

comment-body{ dgn main-body{

mane satu nak amek?

iza 8/05/2010 4:26 PM  

Salam....

Oooo..benda ni. dah pernah buat dulu.mmg betul lajukan loading dan mengurangkan berat blog.
Tapi lepas tu, kalau nk edit apa2 dekat edit html, dah payah nk jumpa coge yg di cari....semuanya nampak padat, berpinau-pinau mata nk cari apa yg di cari....

MissXYZ a.k.a Abaikan 8/05/2010 6:01 PM  

mijie best2 dah buat pon tocey3 berblog dgn riang ria

Affan Ruslan 8/05/2010 6:14 PM  

@Iza: betul, tapi kalau nak cari still leh guna CTRL + F, tapi mungkin agak pening sikit lah, dah rapat2 kod tu. hehe

Mijie 8/05/2010 9:41 PM  

@RedBoy

a'ah..blog redboy dh laju loading tp klu buat lagi laju..bkn ssh pun kan..hihi..:)

Mijie 8/05/2010 9:43 PM  

@iniAKU

ambik yang paling atas..rasanya yg main-body{ kn pling atas..

Mijie 8/05/2010 9:46 PM  

@iza

a'ah..mmg ar..padat kan..mmg ssh skit nk cri tp xpe je asalkn laju skit.hehe..

klu nk edit semula snng je gunakan adobe dreamweaver ataupun edit plus..cri btul2..:)

Mijie 8/05/2010 9:47 PM  

@MissXYZ a.k.a Abaikan

a'ah..bgs2..same2 missXYZ..:)

Mijie 8/05/2010 9:47 PM  

@Affan Ruslan

a'ah btul3..mmg agak pening tp guna adobe dreamwever atau editplus, ok je..:)

Ibu faheem 8/05/2010 11:58 PM  

makasih berkongsi tips..

tapi takut la nak usik coding2 tu..takde keberanian..huhuhu..

papabear 8/06/2010 12:31 AM  

ada untuk wp tak..? nak gi check it out. thanks!

zulkbo 8/06/2010 1:40 AM  

salam mijie..
blog saya memang dah gunakan
ini..tapi bagaimana anda rasa??
saya rasa sama gak..he he

mytrajet74 8/06/2010 9:16 AM  

bro...tq for the info..nak cuba gak le..

Wan_hazel 8/06/2010 9:46 AM  

mijie..bende nie memang dapat melajukan load page,,tapi wan tak galakkan bagi blogger beginner yg tak taw selok belok coding n dunia IT nie,, coz semua akan nampak padat n law nak ubah2 page mesti susah..melainkan pakai drmweaver.

tak gitu mijie..huhuuh..pendapat wan je..

cuz 8/06/2010 2:20 PM  

nice info mijie..pasal entri ni aku dapat test speed blog aku..hehe

OrenLimau 8/06/2010 4:59 PM  

eh,Oren nak try la mijie!
macam best jek.selalu risau blog oren macam berat je

OrenLimau 8/06/2010 4:59 PM  

eh,Oren nak try la mijie!
macam best jek.selalu risau blog oren macam berat je

Mijie 8/07/2010 12:40 AM  

@Ibu faheem

maaf lambat reply. a'ah klu x berani lebih baik x payah kot..nnti kot2 ade problem plk kan..hihi..tp klu ada problem mijie leh tolong:)

Mijie 8/07/2010 11:24 AM  

@papabear

sory lmbt reply..terlalu bz..boleh je nk buat kat wp. wp pun ada css kod jgk kan..

Mijie 8/07/2010 11:27 AM  

@mytrajet74

welcome..blh je nk try.;)

Mijie 8/07/2010 11:33 AM  

@Wan_hazel

a'ah..btul gak 2..klu xde asas langsung mmg ssh skit..tp 2 klu nk edit blik lpas 2..klu confirm xnk edit, blh je nk try..huhu

Mijie 8/07/2010 11:36 AM  

@cuz

owh..cam ner speed blog ??..ok??..hehe..:)

Mijie 8/07/2010 11:36 AM  

@OrenLimau

a'ah..blh je nk try..ringan skit..;)

Mijie 8/07/2010 11:40 AM  

@zulkbo

wsalam..sory..tertinggl nk reply td. oo..ringan skit daripada x guna langsung kan..hehe..

amira 8/21/2010 10:10 AM  

mijie.. x faham la step 2 tu.. sebabnya dah amek tu tapi error.. cod nyer sebenarnya dari mana sampai ke mana... adeh.. sori

Mijie 8/21/2010 11:50 AM  

@amira

sekarang dh ok kan..bgs2..anda berjaya..:)

Abcdeful 11/19/2010 11:54 PM  

bnde ni bleh bagi laju setakat mane?
kalau widget banyak jenis jadi gak ke

Mijie 11/22/2010 1:01 PM  

@Abcdeful

kalau widget terlalu bnyk...x jd jgk..klu blh krg kan widget terlebih dahulu..bru nmpk hasilnye..hehe

irahehe 1/04/2011 10:14 PM  

terima kasih mijie..

:)

Manja (let it be my sweet name) 3/01/2011 1:50 PM  

suka suka suka.
MAnja dah try, thank yer Mijie

dah 13% ringan

Original size: 6092 bytes
Compressed size: 5327 bytes
Savings: 765 bytes (13%)

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.