Home » , , , » Tips Melajukan Loading Page

Tips Melajukan Loading Page

Wednesday, July 7, 2010

Salam. Yeahh saya dapat telah mendapat idea untuk menulis entry ni selepas bangun daripada tidur. Agak2 mijie ni termimpi kot td?. Setelah saya telah menerima beberapa2 komen daripada otai2 blogger terutama sis DaHLia, NaNaJoe dan pertolongan daripada Mell dan krole. Saya telah mendapat idea untuk menyelesaikan segala masalah yang dihadapi.


Masalah 1 : Shoutbox Pada Sisi Lambab Keluar.
Masalah ni sebenarnya saya tak perasan pun. Tapi bila bertanya dengan NaNaJoe dan Mell. Diorang kata, memang shoutbox saya bermasalah sedikit. Kadang2 kuar, kadang2 tak keluar. Patut pun kadang2 berape banyak kadang daa tengok trafik ok tapi message kat shoutbox kurang. Ingat silent reader yg datang ruper2nye shoutbox tak keluar. Perasan jap.


Penyelesaian :- Cari punya cari, so saya dah dapat solution nya iaitu membuat shoutbox menggunakan jQuery. Saya minta maaf sebab lambab memberitahu, mungkin ada sesetengah korang yang datang melawat blog saya semalam tapi tak jumpa untuk mencari shoutbox ni.




Masalah 2 : Loading page lembab.
Masalah ini juga telah dikomen oleh NaNaJoe yang dengan seikhlas hati kot.  Terima kasih nana yer, saya suka orang banyak2 komen ni. Setidak2 nya saya boleh mengetahui kelemahan saya tanpa saya sedari. So, rajin2 lah korang memberi komen ye.


Penyelesaian :- Antara penyelesaian yang telah saya lakukan:-
i) Menukar background daripada format jpeg yang bersaiz 50kb kepada format .gif yang hanya bersaiz 900bytes. Ini kerana gambar yang barsaiz besar akan membuatkan loading page menjadi lembab.

ii) Membuat Slider Menu untuk widget yang loading lembab. Yang ini saya ingin berterima kasih pada RedBoy kerana menyediakan tutorial ini. Saya gunakan slider menu ini pada “MAWWI BLOGWALKING” dan juga pada “BANNER KAWAN2”. Ini kerana Mawwi blogwalking ini mengambil masa terlalu lama untuk loading dan pada banner kawan2 adalah untuk menjimatkan ruang. Korang jangan ingat saya anak tiri kan banner korang tau.

iii). Membuat Tab Menu Menggunakan jQuery. Yang ni saya baru buat petang tadi  menggunakan tutorial yang disediakan oleh Nescafe Ais. Tab menu ni bukan sahaja meringankan kerana menggunakan jQuery malah ia juga dapat menjimatkan ruang.


iv). Menukar button “back to top” kepada jQuery. Yang ni pun saya buat pada petang tadi. Button yang digunakan sebelum mengambil masa yang agak lama untuk muncul.

v) Membuat fungsi read more dan membuang widget-widget yang tidak diperlukan. Sebenarnya yang ni dah lama saya buang. Ia dikomen oleh sis DaHLia. Membuat fungsi read more juga dapat meringankan page loading selain membuatkan blog nampak kemas dan teratur. Widget2 yang saya gunakan sebelum ini seperti jam, gambar kartun upin ipin, dan feedjit tidak penting dan melembabkan loading. Memang tidak dinafikan bahawa widget2 tersebut membuatkan blog nampak lebih ceria, cantik, hepy  tetapi demi kelajuan loading.. Baik buang je..

Kalau ikutkan banyak lagi benda yang membuatkan blog saya ni lembab antara nya menggunakan flash header, menu header dan juga title pada side bar. Tetapi saya tidak sanggup untuk membuangnya. Bukan senang nak buat tu semua tau. Sanggup fix kan benda2 lain. Korang nampakkan saya banyak menggunakan jQuery ataupun AJAX. Korang dah tau kan apa itu AJAX??..Kalau belum tahu.. Tunggu entry saya yang akan muncul menemui anda pada bila2 masa yang sesuai, saya akan terangkan apakah itu AJAX.

Ini just hanya pendapat saya yang masih mentah dalam dunia blogging dan masih perlu banyak belajar, So, apa yang kurang harap dimaafkan dan jika ia memberi faedah korang boleh ikut. Jika korang nak tutorial untuk membuat ini semua, boleh lah request kat komen yer…~hehe~.

*Entry kali ni mijie try menggunakan saya pula sebagai ganti nama diri.
*Entry sebelum ini saya dah komen tapi tidak muncul. Maaf yer. Saya sedang mencari solution ni.kalau korang tahu solutionnya, jangan segan, jangan malu beritahu yer.
*Entry ini ditulis pada malam tadi tapi disebabkan masalah internet, terpaksa publish pagi ini.
*Tips ni khas untuk blogger yang ingin meletakkan banyak benda kat blog diorang.

60 dah komen:

Nur Hayaty 7/07/2010 10:42 AM  

mijie..yaty tak fhm la....mmg wan hazel ajar background .gif...mijie masuk blog yaty, blog yaty berat tak??nak tau gak??huhu apa masalah blog yaty ni..

Snoop 7/07/2010 11:17 AM  

betul tu mijie.. kadang2 benda ni nampak kecil je.. tapi bila line slow memang nampak jelas kesan dia kan...
nizam pun dalam proses untuk upgrade skill jquery... tapi tak tahu bila nak jadi mahir mcm miji (puji ckit..heheh)

ha, nizam plik dgn ajax shoutbox,bila buat kat localhost dia kuar tapi bila test kat real x kuar... leh bagi pendapat x?

Wan_hazel 7/07/2010 11:18 AM  

mijie..blog wan tak berat n wan dah gune BG format GIF,,,size BG tu plak 45bytes..kecil je..tp byk member wan gune tenet yg ciput..so wan tak nak ilang cstmer..bg wan cstmer always rite..hehehe..

pndpt je..

papabear 7/07/2010 11:19 AM  

buat la tutorial. boleh tumpang belajar. nak belajar juagk pasal jQuery and AJAX nih :)

Mijie 7/07/2010 11:23 AM  

to Nur Hayaty :-

yaty..mijie dh msk blog yaty..xde lah berat sgt..ok je..

Mijie 7/07/2010 11:28 AM  

to Snoop :-

eh2..xde ar mahir sgt jquery ni..msh dlm proses blajar jgk..a'ah..btul2..xde internet pun blh bkak popup ajax nie kan..ajax kan loading tnpa refresh page. tp xleh sent msg ar..hehe.

emm pasal 2..xpnah plk terjadi coz blogspot ni direct real, xde localhost..hehe..

Mijie 7/07/2010 11:30 AM  

to Wanhazel :-

a'ah..x berat mn blog wan. ok je..tp tips ni khas utk blog yg bnyk benda nk msk. so penggunaan ajax adlh terbaik.

eh2..jap xpham mksud wan yg customer always rite. mksdnye shoutbox 2 x sesuai ek?

Mijie 7/07/2010 11:31 AM  

to papabear :-

hehe..boleh2..nnti ade masa mijie buat yer..:)

Wan_hazel 7/07/2010 12:03 PM  

hehehe...utk yg gune tenet cam ciput lah...mijie..wan ade soalan len nie...nape erk law org nak letak link wan kat side dia org..tak bleh n akan kuar yg camnie

"Could not detect a feed for this URL. Blog posts and update time will not be shown"

hope mijie bleh membntu..

suzzsuzie 7/07/2010 12:08 PM  

banyak lg nak kena ambik tau ni....tp blog mijie ni susah gak sy nk buka...slow sgt..rasa nk close dah..nasib baik title tu menarik so sy tggu gak nak tgok apa cerita....

Mijie 7/07/2010 12:18 PM  

to Wanhazel :-

a'ah..btul2..ni pun msh slow gak nie..bnyk agi nk kene ubah..huhu..

owh yeke ek.jap2 nak try..

Mijie 7/07/2010 12:20 PM  

to suzzsuzie :-

a'ah..btul2..mijie pun perasan..smlm ok je..dlm proses maintanence nie. sbar2..:)

Affan Ruslan 7/07/2010 12:50 PM  

Salam bro.
Blog aku berat tak?

Mijie 7/07/2010 2:07 PM  

to Affan Ruslan :-

wsalam bro..blog affan ringan je..simple tp menrik..agipun xpkai bnyk widget kan:)

RedBoy 7/07/2010 3:28 PM  

thnx promote blog redboy yg x berapa cantik tu..

iza 7/07/2010 4:11 PM  

A'a.....betul la. ingatkan internet kat sini yg problem...

Mijie 7/07/2010 4:13 PM  

to RedBoy :-

welcome..tanda terima kasih kt redboy..:)

nuriz 7/07/2010 4:44 PM  

sis jquery dgn ajax pun tak paham lagi hehehe , ajax pun tak dan belaja masuk jquery lak. slow2 takpe kan hehe

Mijie 7/07/2010 4:58 PM  

to iza :-

ooo..cam 2..hehe..xde lah..

Mijie 7/07/2010 5:00 PM  

to nuriz :-

hehe..a'ah..slow2 je..mijie pun ngah blja jgk psal ajax nie..x pham mn lg sebenarnye ni..ssh kan nk blja ajax n jquery ni.

zulkbo 7/07/2010 6:48 PM  

salam..
thanks mijie..
good info bro

Norhayati Rostam 7/07/2010 8:12 PM  

Ajax fabuloso tahu la..hee~
saje menyibuk.
bLOg yati cmne lak?
tapi tak nak buang apa2 lagi setakat ni sebab semuanya buat sendiri.sayang giler

Mijie 7/07/2010 8:30 PM  

@zulkbo

wsalam..welcome zulkbo..:)

Mijie 7/07/2010 8:36 PM  

@Norhayati Rostam

ajax fabuloso utk org ppuan bese guna ar..haha..emm blog yati ok..x lah lembab mn pun..tp yg popup msg yg kuar 2 cam menganggu skit..

Norhayati Rostam 7/07/2010 8:52 PM  

haah la..betol gak..
nak pikir dulu.
haha

Mijie 7/07/2010 9:53 PM  

@Norhayati Rostam

a'ah..bgs2..pkir2 dulu kan..spy buat silap.

nas 7/07/2010 10:47 PM  

wahh..canggih!!! nak try lah! ehehehhe

Jericho 7/07/2010 11:25 PM  

Satu masalah yang amat ketara ialah pengunaan Widgets yang terlalu banyak dekat sidebar tu.. Elemen flash pun turut menyumbang loading page jadi lambat... Disertai dengan Lagu2 semua.. lagi la jadi lambat..

Mijie 7/07/2010 11:57 PM  

@nas

a'ah..boleh je nk try..:)

Mijie 7/07/2010 11:59 PM  

@Jericho

A'ah..betul2..tp mijie syg nk buang header flash 2..yg lain dah x letak.

mijie x list lagu coz mmg dari dulu lagi mijie x suka letak lagu..hehe..

Jericho 7/08/2010 12:30 AM  

@Mijie

Memang maklum Mijie tiada lagu2 tu.. memang pening kepala kalau masuk dekat blog yang ada sound.. memang ada hak tuan tanah tu.. tapi kena juga ingat pengunjung yang masuk blog, sebab dorang sendiri yang menarik pengunjung masuk blog kan..

Mijie 7/08/2010 1:06 AM  

@Jericho

a'ah..sama ar dgn mijie..klu ad lagu yg auto play cnfirm x duk lama dlm blog 2 coz clash dgn lagu yg mijie pasang kat laktop..serabut kan..

PUPUT 7/08/2010 1:56 AM  

mijie masuk blog puput lambat x?hehe..klu lambat kena buang gak la pape yg xpakai tu...tq bg info..

noor afzan 7/08/2010 7:26 AM  

awat takde shoutbox dah..
kena pressure ngan anon ke?

Daddy Zuki 7/08/2010 8:29 AM  

salam,

dulu sy dah buang sbhgian widget. tp ada gak widget yg sy rasa perlu ada sbb syg nak buang spt weather forecast n feedjit,

Mijie 7/08/2010 11:33 AM  

@PUPUT

blog puput x larh berat sgt ..agipun dh kurang widget yg digunakan..:)

Mijie 7/08/2010 11:36 AM  

@noor afzan

ade je shoutbox..yg color merah 2..pkai shoutbox versi ajax..:)

Mijie 7/08/2010 11:44 AM  

@Daddy Zuki

Wsalam..a'ah setakat 2 widget tu xlarh berat sgt kan..klu yg terlalu banyak 2 berat..

Wan Gerrard 7/08/2010 12:36 PM  

hi2..Gerard ni
rasanyer blog Gerrard berat kot sikit, tp selalu load ok je..taktau la orang lain cmne^^

asep canda 7/08/2010 1:41 PM  

makasih atas infonya ya sobat berguna banget buat aku

Mijie 7/08/2010 3:04 PM  

@Wan Gerrard

emm..ok je..xlarh berat mn..normal lah..lgpun x bnyk widget yg digunakan..:)

piewahid 7/09/2010 12:18 AM  

t kasih atas info yg bguna :)

SaifuL kuryLenkO 7/09/2010 1:00 AM  

shoutbox encik mane? >.<

Mijie 7/09/2010 11:03 AM  

@SaifuL kuryLenkO

sory saiful..shoutbox ade kt sidebar..yg icon merah 2..

Mijie 7/09/2010 11:11 AM  

@asep canda

same2 asep..kongsi2 info..:)

yastro 7/12/2010 8:40 PM  

Ramai yg nak tau pndpt mijie ttg loading blog mereka...He3!!!
Alang2 tu Mijie tlg tgk2 skit la yg yas nye gak..thanks!!

Mijie 7/12/2010 11:30 PM  

@yastro

a'ah..bole lah sikit2..mijie pun x pandai jgk..hehe..blog yas ok je..mijie buka xde malsh mn..lgpun widget x bnyk kan..:)

zer0nymous 8/07/2010 1:00 PM  

thanks for nice info

im from internetpeers.blogspot

ABCDEFATIN, 8/22/2010 5:07 PM  

cemana nk buat mcm 'wawwi blogwalking' n 'banner kawan' tuh ?

Mijie 8/22/2010 8:17 PM  

@ABCDEFATIN,

owh yg..nnti mijie buat tutorial psal 2 ek..tggu yer..;)

Faizal Zulkifli 6/28/2011 1:08 AM  

tq bro mijie...td try wt yg nk lajukan blog tu..memg menjadi...
daripada 8625 b yang asal kpd 7416 b...sungguh berkesan..tq bnyk2 bro mijie....

Anonymous,  12/02/2012 6:57 AM  

cheap uggs NetWeiple
ugg sale NetWeiple
www.cheapuggscity.com NetWeiple

Anonymous,  12/02/2012 9:22 PM  

http://www.jjwattjersey.com JJ Watt Navy Jersey NetWeiple
http://www.raylewisjersey.net Ray Lewis Youth Jersey NetWeiple
http://www.wholesalejerseysgame.com wholesale jerseys china paypal NetWeiple

Anonymous,  12/02/2012 9:51 PM  

uggs outlet NetWeiple
ugg outlet NetWeiple
uggs on sale NetWeiple

Anonymous,  12/02/2012 9:56 PM  

http://www.russellwilsonjersey.net Russell Wilson Camo Jersey NetWeiple
http://www.jjwattjersey.com JJ Watt Authentic Jersey NetWeiple
http://www.cheapjerseysLimited.com cheap jerseys from china NetWeiple

Anonymous,  12/03/2012 12:52 PM  

http://www.nflnikejerseyswholesale.com nike nfl jerseys wholesale NetWeiple
http://www.russellwilsonjersey.net Russell Wilson Camo Jersey NetWeiple
http://www.elimanningjersey.net Eli Manning Jersey NetWeiple

Anonymous,  12/08/2012 5:40 AM  

http://www.cheapbootschristmas.com cheap ugg boots christmas NetWeiple
http://www.uggbootschristmas.com christmas Ugg boots NetWeiple
http://www.cheapbootschristmas.com ugg boots cheap NetWeiple

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.