Home » , » Shoutbox AJAX menyusahkan??

Shoutbox AJAX menyusahkan??

Wednesday, July 14, 2010


Salam. Alhamdulillah. Sudah ramai yang telah berjaya mencari shoutbox saya kan, mungkin ada sesetengah je yang masih belum jumpa. Takpe, terusnya pencarian korang. ~hehe~ Kenapa saya guna shoutbox ni??. Sebabnya. AJAX shoutbox nie adalah mengunakan script ajax/jquery. Proses load lebih ringan daripada JavaScript.

AJAX atau singkatan kepada Asynchronous Java and XML (bermaksud JavaScript dan XML mampan), adalah teknik pembangunan web (web development technique) untuk menghasilkan aplikasi laman web yang interaktif. Apa yang menarik tentang AJAX ialah, kita dapat menghasilkan laman web yang dapat menghantar request tanpa reload/refresh. Samalah seperti kita menggunakan software di dalam komputer kita. Ia merupakan kombinasi antara HTML, CSS, XML, Javascript, dan Server side scripting.

Manfaat AJAX adalah penggunaan bandwidth, load halaman lebih cepat, aplikasinya hampir sama seperti aplikasi dekstop. Kecepatan transfer data antara client ke server lebih ringan kerana hanya data saja yang diperlukan. Rata-rata AJAX diaplikasikan dalam website untuk validasi data secara real time, auto complete, control user interface and effect, dan reload data. 

Ok. Itu serba sedikit tentang AJAX yang dipetik dari pak cik google untuk mengelakkan kesilapan info. Nak tau lebih detail, korang tanya pakcik google yer.~muaahhaha~.

Ok, berbalik kepada tajuk diatas, adakah shoutbox ni menyusah korang untuk meninggalkan jejak??. Terpaksa klik untuk popup tersebut. Terpaksa menunggu sehingga selesai loading, Terpaksa menunggu ikon shoutbox keluar..

Sebenarnya TIDAK. Pertama, dalam proses loading, sudah boleh klik, tapi jangan pula buka-buka je terus klik, itu melampau tu, script pun belum dibaca, memang takkan keluar. Kedua kalau icon shoutbox gagal untuk keluar pun boleh klik, kalau simbol cursor menunjukkan ia blh klik. Ketiga, kalau dapat bukak popup tapi keluar mesej “This Webpage is not avaible”, jangan reload page tapi just reload shout box tersebut. Caranya mesti korang dah tau kan. Klik kanan mouse dan klik “reload frame”, shoutbox tu je yang akan reload.

Sebelum mengakhiri entry ni. Saya minta maaf kalau sesiapa yang sebelum ini tak dapat buka blog saya atau tak dapat meninggalkan jejak. Tidak dinafikan bahawa blog saya ni berat sikit masa first time nak load. Kalau korang perasan, yang internet slow je nampak,  ia akan keluar putih sekejap sebelum load. Ini berlaku disebabkan terlalu banyak penggunaan javascript.

So, jangan risau. Saya sedang mencari penyelesaian dan menggunakan semua ilmu2 programming yang ada cewah cam terer sangat programming untuk menyelesaikan masalah ini. Harap bersabar yer..Saya akan berusaha untuk anda semua. Love u allz.. Terima kasih sudi datang ke MiJiE BLoG yang tak seberapa ni..;)

36 dah komen:

Wan_hazel 7/14/2010 10:47 AM  

mijie...wan kasi pendapat wan lah..hope bleh trime...masalah nye bagi member blogger len kan mijie..nak pop up tu lah masalah..law bagi wan ok je koz line tenet ok...tahap gaban punye line..tp law yg pakai berukben tu yg tahap ciput..msti lame tggu..n law nak tggu pun berminit2...wan time pakai ajax nie dulu .traffic byk tapi member tak tggal jejak..


bg wan tak mnyusahkan bende nie...

RedBoy 7/14/2010 10:53 AM  

ntah la.. no komen.. tenet kt umah redboy sgt superb+laju=gila.. haha.. so, no hal lah kalau nk tinggalkan jejak kt blog mijie nih.. hehe

dunspeak♥ 7/14/2010 4:17 PM  

stakat ni xde msalah ag ngn s/box mijie yg baru ni ;)

Mijie 7/14/2010 6:15 PM  

@Wan_hazel

thaanks yer wan bg komen..mijie hargai..:)..ooo..tp dia boleh je klik time tgh loading..huhu.

emm wan dulu pakai shari je kan..org mmg x jumpa tau agi..dah lama2 ok ar..mijie ni pun dh ramai jumpa n tggl jejak..:)

Mijie 7/14/2010 6:19 PM  

@RedBoy

thanks redboy..time kasih..oo..beznye tenet laju..mijie kdang2 laju..kadang2 ccam siput..huhu..klu laju ok ar loading kn..:)

Mijie 7/14/2010 6:19 PM  

@dunspeak♥

oowh ye ke xde mslh..alhamdulillah..bgs2..:)

Eyl 7/14/2010 7:01 PM  

lawa bro shoutbox ni. leh fade2 pulak.hehe

kay-N 7/14/2010 8:39 PM  

okeylaa shoutbox ni..tenet kt umah mmg superb..=pp [berangan la superb] tp excellenge ah..hahah..kt opis slow ckit~tp still ley load xde ah lambat smpi berjanggut..

just 1 thing..mebe sbb sy gne wide screen yg kadar ketinggian nye rendah..so button close shoutbox tu hampir xkelihatan..=p tp ley gagah ag klik..

iza 7/14/2010 9:52 PM  

Salam....

Tak perasan pulak beratnya sbb internet laju kat sini.

Mijie 7/14/2010 10:49 PM  

@Eyl

thanks Ely..saja minta pandangan sikit..:)

Mijie 7/14/2010 10:58 PM  

@kay-N

ooo..ok thanks..:)

klu nk close shoutbox 2..xyah klik close pun xpe..just klik page takpun klik je kt mn2 bhgian kt blog ni..hehe..

Mijie 7/14/2010 10:59 PM  

@iza

Wsalam..oo..ye ke..beznye internet laju..:)

Nur Hayaty 7/14/2010 11:53 PM  

mijie : yaty pun penah ada org complen..dia kata tak keluar box chat tu, yang kuar adalah frame je..da ckp kat dia kena loading smpai hbis..tatau la dia leh buat ke tak..stakat ni..yang lain da boleh menerima ajax fabuloso ni..hehe =P maceh mijie..=]

fatinmmj 7/14/2010 11:54 PM  

wa...bstnye die bgi info, mcm nk buat presntation...bstnya dh dpt thu byk2 ttg progming ni, dlu waktu bljr, bljr asas je..yg html tu, je...tpi bst bile dh dpt tahu ttg coding2 yg digunakan..dlu subjek yg plg suke mikrokomputer..tpi skrg kne tnggu smbung stdy..entahlah..=(

fatinmmj

syahrilhafiz 7/15/2010 1:42 AM  

hua sedih gak begitu...
manual aje lah bro..hehe
tapi tak pe lah tengok tuan blog gak..
aku lebih suka mengomel...hehe

Mijie 7/15/2010 2:09 AM  

@Nur Hayaty

ooo..yg mijie ni xde lagi yg complen stakat ni..rasanya xde mslh mn kan. loading pun laju skit.

mijie tulis entry ni pun utk bg info sikit kpd yg belum jumpa sbox ni. yg dh bese 2 ok je..xde mslh pape kan.

Mijie 7/15/2010 2:11 AM  

@fatinmmj

oo..a'ah..mmg bez klu tau pasal programming ni..mijie mmg tiap2 ari duk coding nie.pning jgk kdang2..bese lah..semua ssh kan..

mikrokomputer..bez jgk 2..nnti smbg mn?

Mijie 7/15/2010 2:13 AM  

@syahrilhafiz

haa knp plk sedih??..ala bese2 jelah..lgpun ni bkn menyusahkan pun..saje suka2 ltak tjuk cam2..agipun saja nk buat lain dari yg lain..baru bez..hikhik..pape2 pun thanks sudi komen.;)

Umie Nadhirah 7/15/2010 6:31 AM  

Ok je xde hal..tenet cam ciput pun leh bukak :)

Mijie 7/15/2010 1:21 PM  

@Umie Nadhirah

owh ye ke ummie..bgs ar cm 2..x sia2 mijie compact kn kod..;)

SITI 7/16/2010 2:03 AM  

um..komen yg siti selalu terima yg ckp dieorg xjumpe shoutbox tu kt mane..tp skg kebanyakannye dah tau,huhu..ni sume blaja dr mijie la ni..time kasih ye? ^_^

zulkbo 7/16/2010 2:05 AM  

salam mijie..
terima kasih info yang terang ni
tidak tak tahu juga..mmg moden,nanti ada masa saya cuba..thanks bro!

Mijie 7/16/2010 3:01 AM  

sama2 siti..kongsi sikit2..a'ah..mmg ar..klu mula2 psang mmg org x jumpa cari..lbh2 siti se 'color' dgn background kan..huhu

Mijie 7/16/2010 3:11 AM  

@zulkbo

wsalam..a'ah..share skit2..;)..ok try buat ek..:)

hiro 7/16/2010 5:59 AM  

memang..gua menyampah,

miZz_nizZ 7/16/2010 7:09 AM  

lg ingan ek drpd yg len?xtau pn.haha.btw, klik dg n hunger buster nuff ko

one 7/16/2010 9:53 AM  

kadang2 ia aga menyusahkan gak
tp bnyk membantu kita...
$LMT PAGI
digi broadband

Mijie 7/16/2010 10:00 AM  

@miZz_nizZ

a'ah..ringan sikit..thanks yer..:)

Mijie 7/16/2010 9:48 PM  

@one

ooo..terima kasih one atas komen yg diberi..:)

HidrogeN 7/21/2010 1:49 AM  

belum pernah guna lagi shoutmix pop up mcm ni

Mijie 7/21/2010 2:35 AM  

@HidrogeN

oo..bole je nk try..bez jgk guna sbox ni..:)

phycrewz 3/18/2011 1:32 AM  

haku pon mo try jgk

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.