Home » , , » Online File Sharing Menggunakan Dropbox

Online File Sharing Menggunakan Dropbox

Monday, July 26, 2010

Salam.. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit tentang software(perisian) penyimpanan fail online iaitu Dropbox. Sebenarnya terdapat banyak tempat-tempat untuk menyimpan fail-fail secara online antaranya photobucket, mediafire, dan sebagainya. 

Tapi bagi saya perisian dropbox adalah cara yang paling mudah untuk digunakan, hanya copy paste dan selamat digunakan. Ia mempunyai kapasiti penyimpanan data sehingga 2GB dan menyokong pelbagai jenis file. Bagi saya, kapasiti sebesar 2GB sudah mencukupi untuk hanya simpan fail.

Cara penggunaan dropbox adalah, masukkan fail dalam folder dalam komputer anda, dan secara automatik akan dimasukkan dalam server online.

Untuk menggunakannya, ikuti langkah berikut.
1. Create Akaun disini
2. Dowload Dropbox.
3. Kemudian, Install Dropbox di komputer anda.


4. Pilih samada anda sudah mempunyai akaun ataupun belum.


5. Selepas siap install. Buka fail Dropbox. My Dropbox => Public. Seterusnya, Paste kan fail anda disini dan kemudian klik kanan pada fail dan copy public link. Tapi sebelum copy public link, pastikan icon pada fail telah bertukar seperti anda lihat dibawah. Tanda warna hijau.


6. Paste kan link dimana-mana yang anda suka..Ok siap.. Mudah kan.

*Untuk memastikan fail tersebut dapat access ataupun tidak. Anda boleh paste kan link pada address di browser anda.

6 dah komen:

Affan Ruslan 7/26/2010 10:23 AM  

Yeah, bagus mijie. Kalau org reg dpt tambah 0.25 gb kan?

Sori bro sbb mmg dah ada.
Tapi mmg bagus lah mnde ni.

Plan mmg nk buat dah entry pasal ni, biar jelah dulu dlm draft tu. tgh busy pulak. :)

Mijie 7/26/2010 11:46 AM  

@Affan Ruslan

a'ah..ye kot..hehee..Affan dh lama guna kn??..bez kn guna dropbox..mudah..

hehe..xpe3.publish je..mijie pun dh lama x update blog sbnrnye..coz 2 publish gak ari ni..:)

yastro 7/27/2010 2:35 PM  

Thanks 4 sharing bro...good info.

Mijie 7/27/2010 4:38 PM  

@yastro

ok..welcome bro..:)

Liyana 7/27/2010 9:29 PM  

penah tengok gak dulu2 dropbox ni..
biasala carik drama korea selalu jugakla diorang share2 tapi xpenah try.. hi3..

Mijie 7/28/2010 1:11 AM  

@Liyana

owh..emm boleh jgk nk upload video..mudah skit..abis 2 sekarang xnk guna..hehe..:)

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.