Home » , , , , » Cara Mambuat Back To Top Versi Ajax

Cara Mambuat Back To Top Versi Ajax

Monday, July 12, 2010


Hari ini, saya ingin membuat tutorial cara untuk membuat “Back To Top” versi AJAX ataupun Jquery. Cara untuk membuatnya adalah tersangat mudah. Cuma ikut beberapa langkah dibawah.

Step 1 : Login Dashboard => Design => Page Element => Add a Gadget JavaScript/HTML.

Step 2 : Taip kod <title> pada ruang title untuk mengosongkan bahagian title .

Step 3 : Copy kod dibawah dan pastekan pada halaman content :-

  <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script> <script src="http://dl.dropbox.com/u/1960768/black.js" type"text/javascript"></script>

Step 4 : SAVE dan preview. Ok selesai. Mudah kan. Semudah ABC. Moga berjaya yer..;)

34 dah komen:

Wan Ahmad Nabil 7/12/2010 10:57 AM  

mijie, xboleh pun mijie. -.-'

Mijie 7/12/2010 11:00 AM  

@Wan Ahmad Nabil

ha..xblh??..error pe yg kuar?

Wan Ahmad Nabil 7/12/2010 11:09 AM  

tak ada error apa pun. xmuncul pun . so nabel guna semula yang lama. boring yang lama . xda effect jquery.

Nur Hayaty 7/12/2010 11:11 AM  

mijie maceh...da buat da..tggl nak buang nuff yang gerak2 ni tak tau nak cr kat ne.

Affan Ruslan 7/12/2010 11:17 AM  

hai pakcik ajax, huhu.
nmpknya permintaan tertunai, mijie kembali lagi dengan tutor mantao.

*terperasan something, rupanya bro mijie pun host guna external dropbox. sama lah, kadang2 guna gak. sng kan?

Mijie 7/12/2010 11:25 AM  

@Wan Ahmad Nabil

eh..x jdi ke?...copy leklok..yaty buat jd je..;)

Mijie 7/12/2010 11:27 AM  

@Nur Hayaty

sama2 yaty..nuff yg mn satu??..yg kanan bawah 2 ek??

Wan_hazel 7/12/2010 11:36 AM  

mijie...tak berat ke??? wan nak letak gak..p cam blog wan dah berat sgt..hehehe..

Mijie 7/12/2010 11:37 AM  

@Affan Ruslan

hehe..pakcik ajax..ishk3..emm ari ni mood nk bt bt tutorial dtg..hehe..

eh external dropbox?..x ar..guna bese2 je..hihi..cam ner blh tau?

Mijie 7/12/2010 11:45 AM  

@Wan_hazel

x berat mn wan..pendek je kod 2..agipun guna ajax..huhu

amira 7/12/2010 1:47 PM  

x muncul la plak..awat eaa??

♥♥♥zakiah♥♥♥ 7/12/2010 2:42 PM  

apa ni mijie? buta IT sgguh zakiah.. =)

Mijie 7/12/2010 2:55 PM  

@amira

yea ek..aik..emm dh follow semua step ek..emm kene tgk blk ni..rsenye dh btul..ad yg dh jd..

Mijie 7/12/2010 3:13 PM  

@♥♥♥zakiah♥♥♥

benda ni cara untuk buat back to top seperti zakiah tgk kt blog mijie..bawah sebelah kanan 2..hihi

NaNaJoe 7/13/2010 9:12 AM  

bagus mijie.. dgn tuto lg~ hehehe~~ :)

Mijie 7/13/2010 10:29 AM  

@NaNaJoe

Terima kasih nana..:)

zulkbo 7/13/2010 11:40 PM  

salam mijie..
blog saya dah ada..
he he..thanks for info..
link ke iweb tool yang miji nak tu


http://www.iwebtool.com/tools/

Mijie 7/14/2010 10:04 AM  

@zulkbo

wsalam..a'ah mijie dh tau..zul dh buat dulu agi dari mijie kan..:)

thanks yer bg link 2..:)

AQMAR 7/18/2010 1:01 PM  

sy da wat..yihahhahaha

Mijie 7/18/2010 3:52 PM  

@AQMAR

oo..bgs3..tahniah dh wat..;)

chibieteddy 7/18/2010 10:11 PM  

nape xleh??xkuar pe2 pun huu..

miSs hana 7/18/2010 10:31 PM  

ha aa.. tak kua pape..
yang title tu ape?

Mijie 7/19/2010 11:59 PM  

@chibieteddy

sory lmbt reply..bz skit..nnti mijie cek blik error kt mn..tp pelik juga coz ad yg jd n ad yg x..

Mijie 7/20/2010 12:04 AM  

@miSs hana

nnti mijie tgk blik..title tu supaya xnak ada title kt blog nnti..klu kita msk title,akan ada kt blog nnti..tp ad sesetengah je yg wajib isi title 2..klu blog mijie xyah tulis title pun boleh SAVE..

Mijie 7/20/2010 12:05 AM  

@::::.cik itam..::::

bgs2 dh jadi..alhamdulillah..:)

Ikhsan 8/15/2010 4:13 AM  

bgmn care membuat versi lawanya? not only from down to top but also memuncul kan button on click membuat dia dari top langsung ke Down. Terima kasih!

caliph shuriken 8/26/2010 8:24 AM  

mijie..
thanks for sharing ^^
dh function tp cara ni bole tukar icon x?!

Mijie 8/27/2010 1:21 AM  

@caliph shuriken

welcome caliph..bole je nk tkar icon tp kene buka file .js 2..

Mijie 8/27/2010 1:22 AM  

@Ikhsan

klu nak buat versi lawannya..tkar kod skit..klu ni guna up.. klu nk ke bawah guna down

irahehe 1/04/2011 10:18 PM  

terbaik!hahaha.tq mijie.banyak ira dapat ilmu dari blog mijie..

XD

Mijie 1/04/2011 11:27 PM  

@irahehe

time kasih irahehe..xpe2..same berkongsi ilmu..;)

aimaniman 6/30/2011 5:25 PM  

akak baru je buat tp x jadi x kuo gambar pon

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.