Home » , , » 20 Fakta Menarik Piala Dunia FIFA 2010

20 Fakta Menarik Piala Dunia FIFA 2010

Saturday, July 10, 2010

Pasal keputusan perlawanan dah banyak kat blog2, pasal Sotong Paul, dan pasal Mani pun dah banyak. Mesti korang tak kan terlepas pandang punya. Emm.. So, sekarang nak share pulak pasal fakta menarik tentang world cup ni.
 
1 - South Africa adalah satu-satunya pasukan tuan rumah dalam sejarah World Cup yang gagal melayakkan diri ke pusingan kalah mati.

2 - Argentina dan Greece pernah bertemu sebelum ini pada World Cup USA 1994. Argentina menang dengan keputusan 4 - 0 di mana gol ketiga Argentina dijaringkan oleh Diego Maradona dan itu adalah gol terakhirnya pada peringkat antarabangsa.

3 - Kemenangan Argentina ke atas Greece adalah kemenangan ke 8 berturut-turut Argentina. Rekod kemenangan berturut-turut Argentina adalah sebanyak 9 kali pada 1941-1942.

4 - Sejak World Cup 1950, USA tidak pernah menang perlawanan ketiga dalam peringkat kumpulan. Kemenangan ke atas Algeria mengakhiri rekod itu.

5 - Sebelum perlawanan menentang Algeria, USA mengharungi 6 perlawanan tanpa menang dalam World Cup dan ini adalah rekod tertinggi untuk USA.

6 - Hanya tujuh negara yang pernah memenangi Piala Dunia selepas 18 edisi iaitu Brazil(5 kali), Italy(4), Jerman(3), Uruguay(2), Argentina(2), England(1), Perancis(1).

7 - Brazil satu-satunya pasukan yang menyertai pada setiap edisi kejohanan.

8 - Piala Dunia adalah sukan yang paling banyak ditonton di seluruh dunia, iaitu dianggarkan 715.1 juta orang menonton perlawanan akhir 2006.(Siapa pandai manipulasi, memang boleh buat duit!!)

9 - 204 negara telah melalui fasa kelayakan untuk Piala Dunia 2010.

10 - Kali terakhir Cristiano Ronaldo menjaringkan gol untuk Portugal adalah pada awal tahun 2009. 11 perlawanan tanpa gol adalah rekod tertinggi Ronaldo sejak mula bermain untuk Portugal.

11 - Di bawah pengurusan Carlos Queiros, Portugal berjaya mengharungi perlawanan dengan 18 clean sheet dalam 23 perlawanan.

12 - North Korea (DPR) adalah negara yang paling rendah ranking dalam World Cup 2010 di tangga ke 105 FIFA.

13 - Portugal berada di tangga ke 3 dalam ranking FIFA. Ini adalah ranking tertinggi yang pernah dicapai Portugal.

14 - Kemenangan besar Portugal ke atas North Korea (DPR) adalah kemenangan terbesar yang pernah dimenangi Portugal dalam sejarah.

15 - Wayne Rooney telah gagal menjaringkan gol untuk 6 perlawanan terakhir England dan ini adalah yang paling lama buat Rooney.

16 - Seri dengan Algeria membuatkan England menjadi pasukan terbanyak yang seri tanpa jaringan dengan jumlah 10 kali dan yang terbanyak dalam sejarah World Cup.

17 - Netherlands tidak pernah kalah dalam setiap perlawanan. Ini adalah rekod tertinggi dari mana mana pasukan lain.

18 - Italy telah kalah 3 kali, seri 4 kali dan menang 9 kali dalam 16 perlawanan pembukaan. Tetapi Italy masih belum berjaya memenangi sebarang perlawanan sepanjang 2010 ini.

19 - Mexico telah terkeluar dari pusingan kalah mati (Round 16) untuk kali ke 5 World Cup berturut-turut.

20 - Pertembungan German-Spain menampilkan 2 penyerang paling berbahaya di Eropah, Miroslav Klose dengan 16 gol dan David Villa dengan 12 gol. (dalam major tournament)

20 dah komen:

RedBoy 7/10/2010 1:35 PM  

wahh.. bagus2.. mijie.. kau bg fakta yg menarik.. hehe

Mijie 7/10/2010 1:44 PM  

@RedBoy

hehe.terima ksih redboy..:)

Jamal Rafaie 7/10/2010 1:44 PM  

Salam..

Info yang menarik ya.. Tq..

zulkbo 7/10/2010 3:03 PM  

salam..
nak tunggu jugak
siapa bakal jadi juara
baru WC kali ni..record gak tu
he he...

AJ 7/10/2010 3:12 PM  

wah bgusnye..tp team aj xder sbut pn hehe go spain!!!

Mijie 7/10/2010 4:20 PM  

@Jamal Rafaie

Wsalam..ok welcome..same2 share..:)

Mijie 7/10/2010 4:21 PM  

@zulkbo

wsalam..a'ah..2 lah rekod yang satu dunia duk tunggu2..hehe..

Mijie 7/10/2010 4:22 PM  

@AJ

eh2..kan dh sebut..team aj ape??..

shiyda 7/10/2010 5:38 PM  

aha . nice entry la mjie . menarik2 =_= spain !!

Mijie 7/10/2010 7:36 PM  

@shiyda

welcome shiyda..shiyda sokong spain ek:)

nuriz 7/10/2010 9:55 PM  

tertarik dgn fakta no 17 hehehe

Mijie 7/11/2010 12:30 AM  

@nuriz

ha ni confirm peminat setia netherlands kan..huhu

Mijie 7/11/2010 12:40 AM  

@nuriz

ha ni confirm peminat setia netherlands kan..huhu

Faizal@PeJAY 7/11/2010 1:37 AM  

lg 1 paling tampan fabio cannavaro paling hodoh pemain wayne rooney

Mijie 7/11/2010 1:45 AM  

@Faizal@PeJAY

hehe..eh ye ke wayne rooney pling hodoh???..smart pe..

NiZaM Limited 7/11/2010 8:00 AM  

wahh..menarik ni mijie..thanks for share..
Belanda tak pernah kalah..pergh, cool..hope Belanda menang la malam ni..same2 kita saksikan..ngehh..

Mijie 7/11/2010 11:38 AM  

@NiZaM Limited

ok..welcome..;)

a'ah kan xpnah kalah..ooo..pmint belanda ar ni ek..hehe..2 ar..arap2 mlm menang belanda.hikhik

Anonymous,  6/17/2014 7:17 PM  

Last world cup spain menang la...

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.