Home » , , » Hutang Menjadi Trend Pada Masa Kini

Hutang Menjadi Trend Pada Masa Kini

Friday, June 11, 2010

Assalamulaikum w.b.t..Di hari jumaat yang mulai ini. Harap korang sentiasa sihat2 sentiasa. Seperti minggu2 lepas setiap jumaat mijie akan post kan satu tazkirah untuk peringatan kita bersama.

Ok, tajuk yang terpilih hari ni adalah “Hutang”. Ni pun adalah tajuk daripada khutbah jumaat tadi. Dapat juga isi sikit2 daripada khutbah tadi. Dan sekarang mijie ingin berkongsi dengan korang semua.

Keadaan umat Islam menjadi memilukan apabila, aktiviti berhutang menjadi asas kehidupan masyarakat hari ini, ia mungkin tidak pelik bagi mereka yang tidak berkemampuan, tetapi ia telah menjadi kaedah dan teknik yang terbaik (sebagaimana didakwa) bagi mencapai keuntungan dan mengekalkan kekayaan sesebuah syarikat atau individu. Sila rujuk www.zaharuddin.com.

Maka lahirlah ramai individu yang berkemampuan untuk membuat pembayaran secara tunai, tetapi masih lagi suka berhutang dalam membeli kereta dan rumah. Hujah mereka mudah sahaja dalam hal ini, iaitu jika bayar tunai maka kita akan RUGI, RUGI dan RUGI. Inilah satu fenomena kurang sihat yang telah di anggap sihat oleh masyarakat hari ini. Ia berpunca daripada kurangnya maklumat berkenaan bahaya hutang dalam keadaan berkemampuan.

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.
Minggu ini, sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini. Nabi SAW bersabda :-

يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين

Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)
Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali. Sebagaimana Sabda Nabi SAW :

من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه الله

Ertinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )
Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :

اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"

Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, wahai Rasulullah ? ; Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutung, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )
Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :

Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, " Apakah engkau menyamakan kekufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ; " Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

a) KAD KREDIT : Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakkan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

b) PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Perlu di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat konterversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.

c) PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.

d) UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidak fahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.

14 dah komen:

muSafir 6/11/2010 6:58 PM  

berusaha.. utk bebas dari hutang
=)

Aidi-Safuan 6/11/2010 7:36 PM  

nak elak pon xleh gak. nak beli kereta, rumah semua kena berhutang gak. just pandai2 la nak bayar balik tuh. :)

Mijie 6/11/2010 8:20 PM  

musafir :: a'ah..kene brusaha kan..nnti ssh nk byar..

Aidi-Safuan :: btol2..kene pndai2 lah..nak beli pon ikut lah kemampuan..jgn lebih2..simple2 je..hihi

Iza 6/11/2010 8:51 PM  

Salam....
Orang kata kalau tak berhutang tiada harta......maksudnya kalau x pinjam tak ada lah kereta, sambung belajar (utk kerjaya), beli umah....

Mijie 6/11/2010 9:05 PM  

Wsalam..mmg btol tp jgn lebih2..klu utk pelajaran ok jgk..tp klu utk yg lain 2 ikut kemampuan..jgn terlalu bnyk berhutang..nnti membebankan..

Mommyyus 6/11/2010 9:11 PM  

tengah membayar hutang PTPTN ni..yak habis2...

Mijie 6/11/2010 9:59 PM  

Mommyyus :: emm btol2..sme ar kite..mase pinjam bez je tp nk byar ssh plk..hihi

Zack Zaifull 6/11/2010 11:31 PM  

jangan jadikan berhutang tu amalan...

NaNaJoe 6/11/2010 11:33 PM  

xmampu berharta kalo xberhutang..heehe~~
bank adalah penyelamat!~ tp bkan along k!~ :)

zulkbo 6/12/2010 12:42 AM  

salam mijie
rasanya hutang PTPTN tu
ramai yang anggap remeh
tu yang tak bayor..

جزاك اللهُ خيراً‎

Mijie 6/12/2010 1:04 AM  

Zack Zaifull :: emm..btol2..klu boleh elakkan dari hutang yg berlebihan kan..

NaNaJoe :: hehehe..btol2..berhutang dgn along..cari nahas 2..haha

zulkbo :: wsalam..a'ah..2 ar..ramai yg x byr..rse cm ramai yg x byar drp yg byar..mijie pun bru byar..mklumlah bru abis blaja.hihi

Ery Farieha 6/12/2010 2:06 PM  

tp mmg betol la hidup skrg byk hutang
sbb nak tunggu guna duit kita semata2, mmg berkurun la kite x berkereta, berumah
huhuhu~

Mijie 6/12/2010 2:20 PM  

Ery :: emm btol gak 2..tp nk beli umah n kereta 2..ikut lah kemampuan kan..jgn lebih2..;)

zimam,  9/23/2010 5:33 PM  

masalah orang melayu kita..
suka bertukar2 kereta,kereta lama tak habis bayar dah nak yg baru.sampai ke tua pun hutang tak akan habis dibayar.

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.