Home » , , , » Cara Untuk Mendapat Backlink?

Cara Untuk Mendapat Backlink?

Sunday, June 13, 2010

Salam. Seperti Entry mijie sebelum ini, Tips Tingkatkan Trafik. Exchange link adalah salah satu cara yang paling mudah untuk mendapatkan backlink tapi adakah cara anda exchange link itu betul untuk mendapatkan backlink ??.

Kebanyakkan blogger meletakkan link exchange dalam ruangan post termasuk juga mijie. ~hehe~. Maksudnya adalah menyediakan satu ruangan post khas untuk exchange link. Tetapi setelah membaca article Exchange Link - Pro dan Kontra, baru mijie tahu yang exchange link menggunakan ruangan post ataupun
mister linky kurang berkesan dan tidak memberi apa-apa backlink. Untuk mengetahui samada kenyataan itu betul ataupun tidak. Mijie telah menggunakan SEO Tools : Reciprocal Link Check. Dan mijie mendapati keputusan nye seperti dibawah.

Mula2 mijie juga agak pelik sebab kenapa yang pertama merah menunjukkan Reciprocal Link Not Found manakala yang kedua pula hijau menunjukkan Reciprocal Link Found. Sedangkan semua telah membuat exchange link dengan mijie. So, mijie telah menyemak di kedua-dua blog tersebut. So, result yang mijie perolehi adalah seperti dibawah :-

Ni adalah result yang diperolehi dari blog yang pertama. Beliau meletakkan link blog mijie pada ruangan post untuk exchange link.

Dan yang ni pulak adalah dari blog yang kedua. Beliau meletakkan link blog mijie pada sidebar.

So, sekarang terbukti bahawa exchange link menggunakan ruangan post tidak memberi backlink kepada kedua-dua belah pihak. Ok Stop. Mijie tak nak mengulas lebih2, nanti tersilap info pulak maklumlah mijie ni bukannya otai dalam dalam dunia blogger, just berkongsi ilmu apa yang mijie tahu. Kalau ada apa2 silap tolong betulkan yer.

Setelah itu, mijie telah meletakkan link yang berada di dalam menu Exchange Link ke dalam list Exchange Link pada sidebar blog mijie, So, kepada yang telah exchange link dengan mijie sebelum ni jangan risau yer..Confirm warna hijau melainkan link blog mijie tiada dalam blog korang dalam sidebar jugak~hehe~.

*Screen shot yang pertama mijie kaburkan untuk mengelakkan daripada tersinggung perasaan mana2 pihak.
*Maaf yer tuan empunya blog, mijie screen shot sekejap yer. Jangan marah. Nanti cepat tua.~hihi~

20 dah komen:

iniAKU 6/13/2010 11:14 AM  

means letak kt side bar better la ek?

Mijie 6/13/2010 11:16 AM  

a'ah ..letak sideBar lagi ok..

Iza 6/13/2010 3:00 PM  

Oooo macam tu ke.
Dalam teratak usang ada 2 list.
1. My Blog List (mcm mijie punya)
2. List Tamu Teratak.(yg blh scrool)
yg kedua ni ok tak?
sebabnya dulu iza dah pernah listkan semua blog xchange dr atas ke bawah, memang memudahkan tp lambat sikit nk loading. So dah buat semula. Dalam list tamu teratak mmg byk list tp ada yg dah x aktif...
Ada apa2 cadangan x?
nanti nk try check jgk la tp blum pernah cuba tools tu.tlg ajarkan ek

MaryamJamilah 6/13/2010 3:38 PM  

wah! patut la. aiyoh~ thanks for the info..

Mijie 6/13/2010 4:40 PM  

Iza :: Mijie dah tengok..bagi mijie dh ok bt cara macam 2. Contoh MY BLOG LIST just senaraikan 5 coz..klu senarai bnyk2 mmg lembab skit nk loading.

Yang List TAMU TERATAK pun ok jgk bt cam 2, nampak kemas, x serabut..bg mijie dh ok bt cam 2.

nak guna tools tu sng je, just pergi ke website 2 n then masukkan url blog kita dan juga msk url blog dlm list kt dalam texarea 2.

klu xpham leh tnye lg ek..:)

Mijie 6/13/2010 4:41 PM  

MaryamJamilah :: ok welcome..sharing is caring..:)

suka_haha 6/13/2010 6:08 PM  

try mijie check blog saya lak ada hijau x?? ngee...

Nur Hayaty 6/13/2010 6:25 PM  

ok, yaty mmg letak exchange banner kat side bar..=]

masturah idrus 6/13/2010 7:02 PM  

thanx so much mijie!!

athirah 6/13/2010 7:14 PM  

nak exchange link juga... hheheh
tiba2 :PPP

kk 6/14/2010 9:59 AM  

Bagus tips nih. good mijie. info yg sgt2 berguna.

kk 6/14/2010 10:05 AM  

Assalamualaikum, thnks..saya baru perasan mijie ada buatkan link blog sy. Kenali Komputer kat menu KOMPUTER. Nanti sy akan linkkan blog mijie di blog sy jg.

DaHLia 6/14/2010 11:35 AM  

mcm kenal jer blog ke-2 itew..eeehe.

sis pun ada gak dedua jenis link..
AtoZ list yang buat dalam post tu, bukan utk exchange, just utk kumpulkan blogger jer...List untuk blogwalking

Blog List tepi untuk active visitor kat blog DJ, bukan exchanger semata. Sebab kadang excahnger ni, ada yg xletak pun. So, lebih baik appreciate active visitor :) tu bagi sis laa.

Mijie 6/14/2010 12:59 PM  

suka_haha :: mijie dh ckeck.kuar warna hijau..hehe..thanks..:)

Nur Hayaty && Mastura Idrus..thanks jugak yer..

athirah : hehe..boleh je nk exchange link..nnti mijie letak yer..thanx..:)

kk :: waalaikumusalam..thanks jgk lawat blog mijie n mskkkan list blog kt blog awk. Sebenarnye link 2 dh lama mijie letak..bnyk info pasal komputer kan..interest..:)

Mijie 6/14/2010 1:02 PM  

DaHLia :: hehe..kenal ke??..xtau ar blog spe ar 2..terjumpe..print screen trus..hihi

a'ah bgs gak 2..lgpun visitor smgt sikit nk dtg blog kita klu list blog diorang ada kt blog kita kan..~hehe

mijie pun sme klu yg dalam menu exchange link 2 just nak kumpul je, banyak yang x exchnge pun situ. keluar merah banyak. ~hehe~.Yang kat side bar 2 baru btul2 exchange link, Semua hijau..:)

Seri Bahasa 6/15/2010 12:22 AM  

penjelasan yang cukup baik dan mudah di fahami. posting seri tu bahasanya campuran malaysia dan indonesia. maklum dekat setahun seri blogwalking kat sana sejak mula blogging lagi.

* kalau baner xchange jangan terlalu banyak kerana boleh melambatkan loading blog. cukup sekitar 20 aje, itu pun gambar baner mesti di resize.

Mijie 6/15/2010 4:31 PM  

Terima kasih seri..a'ah kat sana banyak info jgk kn..pnh pon pnh jge lwat blog diorang tp nk traslate blik dlm melayu campur2 jgk..hihi..

owh..emm btol2..klu banner yg size bsar lmbr loading kan..mijie pun dah resize semua banner kt sini..dlm sekitar 20kb kbwh..

AnL Mama Glam 9/22/2010 1:04 AM  

salam, mijie, cb tgk blog mama glam lak, hijau ke merah?..

Mijie 9/24/2010 12:55 AM  

@AnL Mama Glam

wsalam..sory ek lmbt reply..kuar color hijau..

emm mama..mijie x dpt msk blog mama..ade malware lah..nnti buang dulu link gengblogger..link 2 puncanya..

AnL Mama Glam 9/24/2010 2:15 AM  

thanks miji. alhamdulillah, ijo kaler...

mijie, mamaG dah remove dah geng blogger tuh. thanks again bg tau psl tuh..

Post a Comment

Sila Tinggalkan komen korang kat sini yer..
InsyaAllah setiap komen dari korang aku akan blas..:)

DeSiGn By MiJiE BloG @ 2011. Powered by Blogger.